Wołowina stir-fry z paprykami

EkspertOdKuchni
Wołowina stir-fry z paprykami

0

0 / 0

Masz ochotę na błyskawiczny i pyszny obiad, który smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restaur? Wołowina stir-fry z paprykami to idealna propozycja! Soczyste plasterki antrykotu marynowane w sosie sojowym są wyjątkowo miękkie i pełne smaku. Całość dopełniają kolorowe papryki i czerwona cebula. To klasyczne, błyskawiczne danie z woka gotowe w 30 minut – idealne na szybki obiad lub kolację. Danie świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem lub makaronem. Życzymy smacznego!

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g stek z antrykotu

3 łyżecz. sos sojowy jasny

0.50 łyżecz. skrobia ziemniaczana

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. olej

1 szt. papryka zielona

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula czerwona

1 szczyp. pieprz do smaku

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Steka pokroić w bardzo cienkie plastry.

2

Wrzucić mięso do miski, dodać sos sojowy, skrobię, sodę, olej oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.

3

Papryki i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę.

4

Mocno rozgrzać wok, dodać olej oraz mięso. Smażyć krótko na mocnym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć mięso i odstawić na bok.

5

W ten sam sposób usmażyć warzywa. Kiedy zrobią się szkliste, dodać z powrotem mięso i wymieszać.

6

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły