Wołowina stir-fry z paprykami

EkspertOdKuchni

Masz ochotę na błyskawiczny i pyszny obiad, który smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restaur? Wołowina stir-fry z paprykami to idealna propozycja! Soczyste plasterki antrykotu marynowane w sosie sojowym są wyjątkowo miękkie i pełne smaku. Całość dopełniają kolorowe papryki i czerwona cebula. To klasyczne, błyskawiczne danie z woka gotowe w 30 minut – idealne na szybki obiad lub kolację. Danie świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem lub makaronem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na błyskawiczny i pyszny obiad, który smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restaur? Wołowina stir-fry z paprykami to idealna propozycja! Soczyste plasterki antrykotu marynowane w sosie sojowym są wyjątkowo miękkie i pełne smaku. Całość dopełniają kolorowe papryki i czerwona cebula. To klasyczne, błyskawiczne danie z woka gotowe w 30 minut – idealne na szybki obiad lub kolację. Danie świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem lub makaronem. Życzymy smacznego!
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g stek z antrykotu
3 łyżecz. sos sojowy jasny
0.50 łyżecz. skrobia ziemniaczana
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. olej
1 szt. papryka zielona
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula czerwona
1 szczyp. pieprz do smaku
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Steka pokroić w bardzo cienkie plastry.
Wrzucić mięso do miski, dodać sos sojowy, skrobię, sodę, olej oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.
Papryki i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę.
Mocno rozgrzać wok, dodać olej oraz mięso. Smażyć krótko na mocnym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć mięso i odstawić na bok.
W ten sam sposób usmażyć warzywa. Kiedy zrobią się szkliste, dodać z powrotem mięso i wymieszać.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.