Wołowina po burgundzku

EkspertOdKuchni
Wołowina po burgundzku

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wołowina po burgundzku to klasyczne francuskie danie, które słynie ze swojego bogatego smaku i aromatu. Duszony gulasz wołowy w czerwonym winie jest doskonałym wyborem na specjalne okazje i wieczorne spotkania przy świątecznym stole. Mięso jest miękkie i soczyste, a sos z pieczarkami sprawia, że ta potrawa przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych dań. Wołowina po burgundzku świetnie smakuje w towarzystwie klasycznych dodatków — purée z ziemniaków lub francuskiej bagietki. Smacznego!

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg wołowina

4 szt. marchewka

4 szt. cebula szalotka

30 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g masło klarowane

500 bulion wołowy

500 czerwone wino

30 g koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

300 g pieczarki brązowe

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


Marchewki umyj obierz i przekrój wzdłuż, cebule pokrój w grube pióra, wołowinę w dużą kostkę. Następnie wołowinę oprósz mąką.

Smaż wołowinę na dobrze rozgrzanej żeliwnej patelni na maśle klarowanym, aż będzie miała ładny brązowy kolor. Następnie odłóż całość na talerz.

Na patelnię po wołowinie włóż marchewkę, cebulę i pieczarki. Smaż, aż nabiorą złotego koloru.

Wołowinę i warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion wymieszany z czerwonym winem, tak aby mięso było przykryte. Dodaj obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszaj.

Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C. Przykryj i piecz 3 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

554

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły