Wołowina po burgundzku

EkspertOdKuchni
Wołowina po burgundzku

0

0 / 0

Wołowina po burgundzku to klasyczne francuskie danie, które słynie ze swojego bogatego smaku i aromatu. Duszony gulasz wołowy w czerwonym winie jest doskonałym wyborem na specjalne okazje i wieczorne spotkania przy świątecznym stole. Mięso jest miękkie i soczyste, a sos z pieczarkami sprawia, że ta potrawa przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych dań. Wołowina po burgundzku świetnie smakuje w towarzystwie klasycznych dodatków — purée z ziemniaków lub francuskiej bagietki. Smacznego!

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg wołowina

4 szt. marchewka

4 szt. cebula szalotka

30 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g masło klarowane

500 bulion wołowy

500 czerwone wino

30 g koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

300 g pieczarki brązowe

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Marchewki umyj obierz i przekrój wzdłuż, cebule pokrój w grube pióra, wołowinę w dużą kostkę. Następnie wołowinę oprósz mąką.

2

Smaż wołowinę na dobrze rozgrzanej żeliwnej patelni na maśle klarowanym, aż będzie miała ładny brązowy kolor. Następnie odłóż całość na talerz.

3

Na patelnię po wołowinie włóż marchewkę, cebulę i pieczarki. Smaż, aż nabiorą złotego koloru.

4

Wołowinę i warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion wymieszany z czerwonym winem, tak aby mięso było przykryte. Dodaj obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszaj.

5

Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C. Przykryj i piecz 3 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły