Wołowina po burgundzku
EkspertOdKuchni
Wołowina po burgundzku to klasyczne francuskie danie, które słynie ze swojego bogatego smaku i aromatu. Duszony gulasz wołowy w czerwonym winie jest doskonałym wyborem na specjalne okazje i wieczorne spotkania przy świątecznym stole. Mięso jest miękkie i soczyste, a sos z pieczarkami sprawia, że ta potrawa przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych dań. Wołowina po burgundzku świetnie smakuje w towarzystwie klasycznych dodatków — purée z ziemniaków lub francuskiej bagietki. Smacznego!
0
0 / 0
Wołowina po burgundzku to klasyczne francuskie danie, które słynie ze swojego bogatego smaku i aromatu. Duszony gulasz wołowy w czerwonym winie jest doskonałym wyborem na specjalne okazje i wieczorne spotkania przy świątecznym stole. Mięso jest miękkie i soczyste, a sos z pieczarkami sprawia, że ta potrawa przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych dań. Wołowina po burgundzku świetnie smakuje w towarzystwie klasycznych dodatków — purée z ziemniaków lub francuskiej bagietki. Smacznego!
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg wołowina
4 szt. marchewka
4 szt. cebula szalotka
30 g mąka pszenna tortowa lubella
20 g masło klarowane
500 bulion wołowy
500 czerwone wino
30 g koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
300 g pieczarki brązowe
1 szcz. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Marchewki umyj obierz i przekrój wzdłuż, cebule pokrój w grube pióra, wołowinę w dużą kostkę. Następnie wołowinę oprósz mąką.
Smaż wołowinę na dobrze rozgrzanej żeliwnej patelni na maśle klarowanym, aż będzie miała ładny brązowy kolor. Następnie odłóż całość na talerz.
Na patelnię po wołowinie włóż marchewkę, cebulę i pieczarki. Smaż, aż nabiorą złotego koloru.
Wołowinę i warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion wymieszany z czerwonym winem, tak aby mięso było przykryte. Dodaj obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszaj.
Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C. Przykryj i piecz 3 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.