Wołowe klopsiki z harissą

Lubella
Wołowe klopsiki z harissą

0

0 / 0

Ożyw swoją kuchnię wyrazistym smakiem! Wołowe klopsiki z harissą to doskonała propozycja dla miłośników aromatycznych, lekko pikantnych dań. Delikatne mięso wołowe idealnie komponuje się z sosem z ciecierzycą na bazie mleczka kokosowego i harissy – tunezyjskiej pasty z chili, czosnkiem i przyprawami. Całość najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale możesz serwować również z kuskusem lub innymi ulubionymi dodatkami. To szybki i prosty przepis na rozgrzewający obiad lub kolację. Życzymy smacznego!

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Klopsiki

1 szt. skórka z limonki

500 g mięso mielone wołowe

3 szt. ząbki czosnku

5 g posiekana natka pietruszki

1 łyżka pasta harissa

2 łyżecz. sól gruboziarnista

1 łyżecz. czarny pieprz zmielony

1 szt. jajko

2 łyżka mąka pszenna lubella

Sos

400 ml mleko kokosowe

1 łyżka pasta harissa

1 puszka ciecierzyca konserwowa

1 łyżecz. cukier

1 szczyp. sól gruboziarnista

Przygotowanie


1

Wrzuć wszystkie składniki na pulpeciki do dużej miski i wymieszaj ręką lub widelcem.

2

Uformuj pulpeciki w rozmiarze piłki golfowej (zamocz ręce w wodzie, aby mięso się nie przyklejało). Odłóż na bok.

3

Przygotuj głęboką miskę z płaskim dnem, która zmieści się w większym garnku.

4

Dodaj do miski wszystkie składniki sosu i dobrze wymieszaj.

5

Ułóż pulpeciki na wierzchu.

6

Przygotuj duży garnek. W garnku umieść małą miskę do góry dnem i wlej wrzątek do poziomu ok. 1,5 cm od góry miski.

7

Delikatnie połóż miskę z pulpecikami na wierzch i przykryj pokrywką (owinięcie pokrywki ścierką zapobiegnie skraplaniu się wody do dania). Gotuj na parze przez 15-20 minut.

8

Sprawdź w połowie czasu, czy woda nie wyparowała.

9

Po 15-20 minutach zdejmij z ognia. Serwuj z ryżem, ziemniakami lub solo.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły