Wołowe klopsiki z harissą

Lubella

Ożyw swoją kuchnię wyrazistym smakiem! Wołowe klopsiki z harissą to doskonała propozycja dla miłośników aromatycznych, lekko pikantnych dań. Delikatne mięso wołowe idealnie komponuje się z sosem z ciecierzycą na bazie mleczka kokosowego i harissy – tunezyjskiej pasty z chili, czosnkiem i przyprawami. Całość najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale możesz serwować również z kuskusem lub innymi ulubionymi dodatkami. To szybki i prosty przepis na rozgrzewający obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
Ożyw swoją kuchnię wyrazistym smakiem! Wołowe klopsiki z harissą to doskonała propozycja dla miłośników aromatycznych, lekko pikantnych dań. Delikatne mięso wołowe idealnie komponuje się z sosem z ciecierzycą na bazie mleczka kokosowego i harissy – tunezyjskiej pasty z chili, czosnkiem i przyprawami. Całość najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale możesz serwować również z kuskusem lub innymi ulubionymi dodatkami. To szybki i prosty przepis na rozgrzewający obiad lub kolację. Życzymy smacznego!
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Klopsiki
1 szt. skórka z limonki
500 g mięso mielone wołowe
3 szt. ząbki czosnku
5 g posiekana natka pietruszki
1 łyżka pasta harissa
2 łyżecz. sól gruboziarnista
1 łyżecz. czarny pieprz zmielony
1 szt. jajko
2 łyżka mąka pszenna lubella
Sos
400 ml mleko kokosowe
1 łyżka pasta harissa
1 puszka ciecierzyca konserwowa
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. sól gruboziarnista
Przygotowanie
Wrzuć wszystkie składniki na pulpeciki do dużej miski i wymieszaj ręką lub widelcem.
Uformuj pulpeciki w rozmiarze piłki golfowej (zamocz ręce w wodzie, aby mięso się nie przyklejało). Odłóż na bok.
Przygotuj głęboką miskę z płaskim dnem, która zmieści się w większym garnku.
Dodaj do miski wszystkie składniki sosu i dobrze wymieszaj.
Ułóż pulpeciki na wierzchu.
Przygotuj duży garnek. W garnku umieść małą miskę do góry dnem i wlej wrzątek do poziomu ok. 1,5 cm od góry miski.
Delikatnie połóż miskę z pulpecikami na wierzch i przykryj pokrywką (owinięcie pokrywki ścierką zapobiegnie skraplaniu się wody do dania). Gotuj na parze przez 15-20 minut.
Sprawdź w połowie czasu, czy woda nie wyparowała.
Po 15-20 minutach zdejmij z ognia. Serwuj z ryżem, ziemniakami lub solo.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.