Wolno gotowany gulasz wołowy
decomorreno
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg wołowina
4 łyżka olej
1 łyżka mąka pszenna
250 bulion drobiowy
400 passata pomidorowa łowicz
1 szt. cebula
3 szt. marchew
1 szt. batat
2 szt. seler naciowy
2 łyżka cukier brązowy
1 łyżecz. kakao decomorreno
0.75 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. chili
1 szczyp. cynamon
Przygotowanie
Mięso umyj, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Pokrój w grubą kostkę i obtocz w mące.
Obsmaż na złoty kolor z każdej stron na rozgrzanym oleju.
Dodaj następnie posiekaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty aż cebulka ładnie się przyrumieni.
Dodaj następnie 1 szklankę bulionu, przyprawy (posiekany czosnek, cukier, kakao, sól, mieloną kolendrę oraz chili i cynamon) passatę i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Dodaj następnie obrane i pokrojone w pół talarki marchewki, pokrojonego w grubą kostkę batata oraz posiekany seler.
Gotuj na niskiej mocy kuchenki, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z pieczywem, ziemniakami lub sałatką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.