Wolno gotowany gulasz wołowy

decomorreno
Wolno gotowany gulasz wołowy

0

3.5 / 4

Oto delikatnie kakaowa wersja jednego z najbardziej tradycyjnych europejskich dań – gulaszu wołowego. Odpowiednio doprawiona, esencjonalna i mocno rozgrzewająca. Gulasz wymaga długiego duszenia, ale smak całkowicie wynagradza czekanie. Idealnie sprawdzi się jako pożywny i sycący obiad bądź kolacja. Smacznego!

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kg wołowina

4 łyżka olej

250 bulion drobiowy

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

400 passata pomidorowa łowicz

1 szcz. cebula

3 szt. marchewka

1 szt. batat

2 łod. seler naciowy

2 łyżka cukier brązowy

1 łyżeczka kakao decomorreno

0.75 łyżeczka kolendra mielona

0.75 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka chili

1 szcz. cynamon

Przygotowanie


1

Mięso umyj i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój je w grubą kostkę i obtocz w mące.

2

Obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty aż cebulka ładnie się przyrumieni.

3

Dodawaj kolejno 1 szklankę bulionu, przyprawy (posiekany czosnek, cukier, kakao, sól, mieloną kolendrę oraz chili i cynamon) oraz passatę i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

4

W następnej kolejności dodaj obrane i pokrojone w pół talarki marchewki, pokrojonego w grubą kostkę batata oraz posiekany seler.

5

Gotuj gulasz na niskiej mocy kuchenki, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.

6

W ten sposób przyrządzone danie podawaj z pieczywem, ziemniakami lub sałatką.

Kategorie


Alergeny


Seler

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły