Wolno gotowany gulasz wołowy
decomorreno
Oto delikatnie kakaowa wersja jednego z najbardziej tradycyjnych europejskich dań – gulaszu wołowego. Odpowiednio doprawiona, esencjonalna i mocno rozgrzewająca. Gulasz wymaga długiego duszenia, ale smak całkowicie wynagradza czekanie. Idealnie sprawdzi się jako pożywny i sycący obiad bądź kolacja. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
495
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.5 / 4
Oto delikatnie kakaowa wersja jednego z najbardziej tradycyjnych europejskich dań – gulaszu wołowego. Odpowiednio doprawiona, esencjonalna i mocno rozgrzewająca. Gulasz wymaga długiego duszenia, ale smak całkowicie wynagradza czekanie. Idealnie sprawdzi się jako pożywny i sycący obiad bądź kolacja. Smacznego!
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg wołowina
4 łyżka olej
250 bulion drobiowy
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
400 passata pomidorowa łowicz
1 szczyp. cebula
3 szt. marchewka
1 szt. batat
2 łodyga seler naciowy
2 łyżka cukier brązowy
1 łyżecz. kakao decomorreno
0.75 łyżecz. kolendra mielona
0.75 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. chili
1 szczyp. cynamon
Przygotowanie
Mięso umyj i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój je w grubą kostkę i obtocz w mące.
Obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty aż cebulka ładnie się przyrumieni.
Dodawaj kolejno 1 szklankę bulionu, przyprawy (posiekany czosnek, cukier, kakao, sól, mieloną kolendrę oraz chili i cynamon) oraz passatę i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
W następnej kolejności dodaj obrane i pokrojone w pół talarki marchewki, pokrojonego w grubą kostkę batata oraz posiekany seler.
Gotuj gulasz na niskiej mocy kuchenki, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.
W ten sposób przyrządzone danie podawaj z pieczywem, ziemniakami lub sałatką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
495
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Seler
Gluten