Woda imbirowa

EkspertOdKuchni

Woda imbirowa z cytryną i miodem to prosty i aromatyczny napój, który idealnie łączy delikatną pikantność świeżego imbiru z orzeźwiającą kwasowością cytryny i subtelną słodyczą miodu. Najlepiej smakuje na ciepło, szczególnie w chłodne poranki lub wieczory, gdy potrzebujemy chwili relaksu i rozgrzania. To doskonały wybór na poprawę samopoczucia podczas przeziębienia lub jako zdrowy rytuał na dobry początek dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Woda imbirowa z cytryną i miodem to prosty i aromatyczny napój, który idealnie łączy delikatną pikantność świeżego imbiru z orzeźwiającą kwasowością cytryny i subtelną słodyczą miodu. Najlepiej smakuje na ciepło, szczególnie w chłodne poranki lub wieczory, gdy potrzebujemy chwili relaksu i rozgrzania. To doskonały wybór na poprawę samopoczucia podczas przeziębienia lub jako zdrowy rytuał na dobry początek dnia.
4
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 l woda
100 g imbir
1 szt. cytryna
2 łyżka miód
Przygotowanie
Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy pokrojony imbir i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Po ugotowaniu przelewamy wodę do dzbanka, dodajemy miód i sok z połówki cytryny. Drugą połówkę kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka.
Całość dokładnie mieszamy, aby miód się rozpuścił.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.