Woda imbirowa

EkspertOdKuchni
Woda imbirowa

0

0 / 0

Woda imbirowa z cytryną i miodem to prosty i aromatyczny napój, który idealnie łączy delikatną pikantność świeżego imbiru z orzeźwiającą kwasowością cytryny i subtelną słodyczą miodu. Najlepiej smakuje na ciepło, szczególnie w chłodne poranki lub wieczory, gdy potrzebujemy chwili relaksu i rozgrzania. To doskonały wybór na poprawę samopoczucia podczas przeziębienia lub jako zdrowy rytuał na dobry początek dnia.

4

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.50 l woda

100 g imbir

1 szt. cytryna

2 łyżka miód

Przygotowanie


1

Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

2

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy pokrojony imbir i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

3

Po ugotowaniu przelewamy wodę do dzbanka, dodajemy miód i sok z połówki cytryny. Drugą połówkę kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka.

4

Całość dokładnie mieszamy, aby miód się rozpuścił.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły