Włoskie spaghetti po polsku

mariola85
Włoskie spaghetti po polsku

2

3 / 4

Pachnące, włoskie spaghetti króluje również w Polsce. To przepis na polską wersję tego włoskiego dania.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szczyp. bazylia

1 puszka pomidory bez skórki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. makaron spaghetti lubella

3 szt. cebula

6 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

6 szt. ząbek czosnku

0.50 kg mięso mielone

Przygotowanie


1

Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w półplasterki.

2

Jak cebula się zeszkli, dorzucić mielone mięso, kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe oraz małą szczyptę soli. Mieszać, aż mięso rozpadnie się na małe kawałki.

3

Podlać mięso wodą i trochę poddusić – około 10-15 minut.

4

Do mięsa dodać puszkę pomidorów bez skórki i kilka pokrojonych ząbków czosnku (4-6 zależy, jak kto lubi) i nadal dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.

5

Na koniec dodać sporą szczyptę suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku.

6

Podawać z makaronem spaghetti.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

722

kcal

Białka

46

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły