Włoskie spaghetti po polsku
mariola85
Pachnące, włoskie spaghetti króluje również w Polsce. To przepis na polską wersję tego włoskiego dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
722
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3 / 4
Pachnące, włoskie spaghetti króluje również w Polsce. To przepis na polską wersję tego włoskiego dania.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szczyp. bazylia
1 puszka pomidory bez skórki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. makaron spaghetti lubella
3 szt. cebula
6 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
6 szt. ząbek czosnku
0.50 kg mięso mielone
Przygotowanie
Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w półplasterki.
Jak cebula się zeszkli, dorzucić mielone mięso, kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe oraz małą szczyptę soli. Mieszać, aż mięso rozpadnie się na małe kawałki.
Podlać mięso wodą i trochę poddusić – około 10-15 minut.
Do mięsa dodać puszkę pomidorów bez skórki i kilka pokrojonych ząbków czosnku (4-6 zależy, jak kto lubi) i nadal dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
Na koniec dodać sporą szczyptę suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku.
Podawać z makaronem spaghetti.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
722
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.