Włoski jednogarnkowiec z sandaczem i owocami morza
dorota
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1253
kcal
Białka
217
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. fenkuł
2 szt. ząbek czosnku
2 szt. papryczka chili
250 g kalmary
1 pęcz. świeża bazylia
1 szt. sos łowicz
150 wino białe wytrawne
6 szt. małże
10 szt. krewetki
2 szt. sandacz świeży
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Rozgrzej na patelni z pokrywką 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojony fenkuł (bulwa, listki zachowaj do dekoracji), 2 ząbki czosnku i posiekane chili.
Smaż do miękkości i dodaj 250 g krążków pokrojonych kalmarów, związane razem łodyżki bazylii (listki posiekaj i zachowaj do dekoracji), sos pomidorowy i 150 ml białego wina.
Pozwól potrawie pyrkać przez 35 minut pod pokrywką, aż kalmary zmiękną, a sos będzie zagęszczony. Dopraw do smaku solą.
Do garnka wrzuć około 2-3 garści małży i 8-10 dużych krewetek. Na wierzchu ułóż 2 filety sandacza, przykryj i duś przez 5 min na sporym ogniu.
Podawaj posypane listkami bazylii i fenkułu. Nie zapomnij o bułeczkach do zamaczania w przepysznym sosie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1253
kcal
Białka
217
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.