Włoski jednogarnkowiec z sandaczem i owocami morza

dorota
Włoski jednogarnkowiec z sandaczem i owocami morza

0

0 / 0

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. fenkuł

2 szt. ząbek czosnku

2 szt. papryczka chili

250 g kalmary

1 pęcz. świeża bazylia

1 szt. sos łowicz

150 wino białe wytrawne

6 szt. małże

10 szt. krewetki

2 szt. sandacz świeży

1 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Rozgrzej na patelni z pokrywką 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojony fenkuł (bulwa, listki zachowaj do dekoracji), 2 ząbki czosnku i posiekane chili.

2

Smaż do miękkości i dodaj 250 g krążków pokrojonych kalmarów, związane razem łodyżki bazylii (listki posiekaj i zachowaj do dekoracji), sos pomidorowy i 150 ml białego wina.

3

Pozwól potrawie pyrkać przez 35 minut pod pokrywką, aż kalmary zmiękną, a sos będzie zagęszczony. Dopraw do smaku solą.

4

Do garnka wrzuć około 2-3 garści małży i 8-10 dużych krewetek. Na wierzchu ułóż 2 filety sandacza, przykryj i duś przez 5 min na sporym ogniu.

5

Podawaj posypane listkami bazylii i fenkułu. Nie zapomnij o bułeczkach do zamaczania w przepysznym sosie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły