Witrażowe ciasteczka na choinkę

anna.wielowieyska
Witrażowe ciasteczka na choinkę

1

0 / 0

To przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnym, deserowym stole i przede wszystkim na choince. Ciasteczka zawieszone na gałązkach, rozświetlone choinkowymi lampkami, wyglądają po prostu magicznie. I jak pachną!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

150 g masło

220 g mąka pszenna

60 g cukier puder

2 łyżka kakao decomorreno

1 szt. jajko

40 szt. landrynki

3 szcz. przyprawa korzenna

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki z wyjątkiem landrynek dokładnie wymieszać, a następnie szybko wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie pokruszyć landrynki przy pomocy tłuczka do mięsa, każdy kolor osobno.

2

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wycinać ciastka np. przy pomocy szklanki, a w każdym z nich mniejszą foremką wycinać na środku okienka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okienka w ciastkach wypełnić pokruszonymi landrynkami. Pamiętać o zrobieniu małych otworków na sznureczek do powieszenia ciastek na choince.

3

Piec w temperaturze 180 st. przez około 10-12 minut.

4

Porada Zero Waste: Po pieczeniu witrażowych ciasteczek zostaje zwykle mnóstwo pokruszonych landrynek, a szkoda je wyrzucać. Można więc przygotować na blasze papier do pieczenia i usypać na nim wielokolorowe, landrynkowe „górki”. Do każdej z nich włożyć patyczek do lodów i blaszkę wsunąć do piekarnika na kilka minut. Tak powstają „prawie domowe”, barwne lizaki – dodatkowa radość dla dzieci!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły