Wiśniowo-czekoladowy tort świąteczny

MartaJot
Wiśniowo-czekoladowy tort świąteczny

0

0 / 0

Przepyszny, mocno kakaowo-czekoladowo-wiśniowy tort. Całkiem prosty w wykonaniu. Smakuje każdemu!

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

6 szt. jaja kurze całe

300 g cukier puder

100 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g mąka ziemniaczana

3 łyżka kakao decomorreno

100 g czekolada gorzka

350 śmietanka kremowa 30%

250 g serek mascarpone

0.50 szkl. cukier puder

1 szkl. herbata czarna

3 łyżka syrop wiśniowy łowicz

10 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

200 g lubella mlekołaki choco kulki

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 50 g kulek choco Lubella zmiksować w malakserze na drobny proszek. Dno i boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć rozdrobnionymi kulkami choco.

2

Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Utrzeć białka z połową cukru pudru na gęstą lśniącą pianę (ok. 7 minut). W drugiej misce utrzeć mikserem żółtka z resztą cukru pudru (również około 7 minut).

3

Mąki Lubella i kakao Decomorreno przesiać razem do osobnej miski i dokładnie wymieszać.

4

Żółtka i białka połączyć ze sobą za pomocą szpatułki, delikatnie mieszając tylko do połączenia się mas. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszanki mąk i kakao i delikatnie wymieszać starając się nie zniszczyć ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i delikatnie połączyć. To samo zrobić z pozostałą mąką. Gotowa masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wyrównać wierzch i piec w piekarniku przez 35 minut (do suchego patyczka).

5

Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na 3 (lub 4) blaty.

6

Połamaną na kawałeczki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone (w temp. pokojowej) wlać lekko ciepłą (nie gorącą) czekoladę i wymieszać delikatnie. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęstą masę, a następnie delikatnie wmieszać szpatułką do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki w celu lekkiego schłodzenia i usztywnienia masy.

7

Zaparzyć mocną herbatę. Dodać do niej trzy łyżki syropu wiśniowego Łowicz. Taką mieszanką skropić każdy biszkopt. Pierwszy blat ułożyć na paterze i posmarować połową dżemu wiśniowego. Na wierzchu rozsmarować 1/3 masy czekoladowej. Położyć drugi blat biszkoptowy i powtórzyć warstwę dżemu i masy czekoladowej. Położyć ostatni krążek i rozsmarować na nim resztę masy czekoladowej.

8

Boki tortu posmarować Czekodżemem wiśniowym Łowicz i obłożyć pokruszonymi choco kulkami Lubella. Wierzch tortu udekorować kulkami choco w całości. Wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły