Wiśniowo-czekoladowy tort świąteczny
MartaJot
Przepyszny, mocno kakaowo-czekoladowo-wiśniowy tort. Całkiem prosty w wykonaniu. Smakuje każdemu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszny, mocno kakaowo-czekoladowo-wiśniowy tort. Całkiem prosty w wykonaniu. Smakuje każdemu!
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
6 szt. jaja kurze całe
300 g cukier puder
100 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g mąka ziemniaczana
3 łyżka kakao decomorreno
100 g czekolada gorzka
350 śmietanka kremowa 30%
250 g serek mascarpone
0.50 szkl. cukier puder
1 szkl. herbata czarna
3 łyżka syrop wiśniowy łowicz
10 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
200 g lubella mlekołaki choco kulki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 50 g kulek choco Lubella zmiksować w malakserze na drobny proszek. Dno i boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć rozdrobnionymi kulkami choco.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Utrzeć białka z połową cukru pudru na gęstą lśniącą pianę (ok. 7 minut). W drugiej misce utrzeć mikserem żółtka z resztą cukru pudru (również około 7 minut).
Mąki Lubella i kakao Decomorreno przesiać razem do osobnej miski i dokładnie wymieszać.
Żółtka i białka połączyć ze sobą za pomocą szpatułki, delikatnie mieszając tylko do połączenia się mas. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszanki mąk i kakao i delikatnie wymieszać starając się nie zniszczyć ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i delikatnie połączyć. To samo zrobić z pozostałą mąką. Gotowa masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wyrównać wierzch i piec w piekarniku przez 35 minut (do suchego patyczka).
Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na 3 (lub 4) blaty.
Połamaną na kawałeczki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone (w temp. pokojowej) wlać lekko ciepłą (nie gorącą) czekoladę i wymieszać delikatnie. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęstą masę, a następnie delikatnie wmieszać szpatułką do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki w celu lekkiego schłodzenia i usztywnienia masy.
Zaparzyć mocną herbatę. Dodać do niej trzy łyżki syropu wiśniowego Łowicz. Taką mieszanką skropić każdy biszkopt. Pierwszy blat ułożyć na paterze i posmarować połową dżemu wiśniowego. Na wierzchu rozsmarować 1/3 masy czekoladowej. Położyć drugi blat biszkoptowy i powtórzyć warstwę dżemu i masy czekoladowej. Położyć ostatni krążek i rozsmarować na nim resztę masy czekoladowej.
Boki tortu posmarować Czekodżemem wiśniowym Łowicz i obłożyć pokruszonymi choco kulkami Lubella. Wierzch tortu udekorować kulkami choco w całości. Wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka