Wiśniowe szaleństwo
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Wiśniowe szaleństwo](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3670-1702057726581.jpeg&w=3840&q=75)
Placek dość trudny do wykonania i czsochłonny. Posiadam go z przepisów teściowej.
1
0 / 0
Placek dość trudny do wykonania i czsochłonny. Posiadam go z przepisów teściowej.
20
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
20 spirytus
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 kostka masło
0.25 kostka margaryna
200 g herbatniki
450 g delicje wiśniowe
200 g czekolada biała
50 g czekolada ciemna
2.50 szkl. mleko
1 szkl. cukier
6 szt. białko jaja kurzego
1 szt. biszkopt z 3 jaj
2 szt. budyń wiśniowy
6 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. galaretka wiśniowa
6 łyżka cukier
1 łyżka cukier puder
1 łyżka mąka pszenna
10 dag. wiórki kokosowe
15 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Ciasto 1 - białka ubić z cukrem na piane. Dodać reszte składników. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni
Ciasto 2 - nie podaje przepisu, ponieważ na tej stronie jest ich wiele
Krem - galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody i zostawić do lekkiego stężenia. Żółtka roztrzepać z niewielką ilością mleka i wymieszać z budyniem. Reszte mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń i wystudzić. Masło rozetrzeć dodać budyń i kieliszek spirytusu, połączyć z galaretką. Krem podzielić na 2 części. 1 - rozprowadzić po spodzie, na to delicje i reszta kremu. Przykryć biszkoptem i polać polewą
Polewa - wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej