Wiśniowe ciasto z masą budyniową
m7
Pyszne ciasto z masą budyniową, do którego można użyć dowolnych owoców i modyfikować wypiek tak, jak smakuje Ci najbardziej. My polecamy wersję z wiśniami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
692
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ciasto z masą budyniową, do którego można użyć dowolnych owoców i modyfikować wypiek tak, jak smakuje Ci najbardziej. My polecamy wersję z wiśniami.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna
1 l mleko
3 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szkl. cukier
5 szt. jajko
3 szt. budyń śmietankowy
1 szt. galaretka
3 łyżka śmietana
70 dag. wiśnie
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy około 100 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz pianę z białek. Na końcu dodajemy śmietanę. Ucieramy na gładką masę.
Wiśnie dokładnie myjemy, usuwamy pestki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, a na cieście układamy wypestkowane wiśnie. Pieczemy w temp. 180*C około godziny. Po upieczeniu studzimy.
Następnie w 3/4 l mleka gotujemy budynie. Po ugotowaniu masę wykładamy na ciasto. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylewamy na masę budyniową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
692
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.