Wiśniowe ciasto z masą budyniową

m7
Wiśniowe ciasto z masą budyniową

0

0 / 0

Pyszne ciasto z masą budyniową, do którego można użyć dowolnych owoców i modyfikować wypiek tak, jak smakuje Ci najbardziej. My polecamy wersję z wiśniami.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna

1 l mleko

3 szkl. mąka pszenna tortowa

2 szkl. cukier

5 szt. jajko

3 szt. budyń śmietankowy

1 szt. galaretka

3 łyżka śmietana

70 dek. wiśnie

Przygotowanie


1

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.

2

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy około 100 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz pianę z białek. Na końcu dodajemy śmietanę. Ucieramy na gładką masę.

3

Wiśnie dokładnie myjemy, usuwamy pestki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, a na cieście układamy wypestkowane wiśnie. Pieczemy w temp. 180*C około godziny. Po upieczeniu studzimy.

4

Następnie w 3/4 l mleka gotujemy budynie. Po ugotowaniu masę wykładamy na ciasto. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylewamy na masę budyniową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły