Wiśniowe ciasto z masą budyniową

m7
Wiśniowe ciasto z masą budyniową

0

0 / 0

Pyszne ciasto z masą budyniową, do którego można użyć dowolnych owoców i modyfikować wypiek tak, jak smakuje Ci najbardziej. My polecamy wersję z wiśniami.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna

1 l mleko

3 szkl. mąka pszenna tortowa

2 szkl. cukier

5 szt. jajko

3 szt. budyń śmietankowy

1 szt. galaretka

3 łyżka śmietana

70 dag. wiśnie

Przygotowanie


1

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.

2

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy około 100 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz pianę z białek. Na końcu dodajemy śmietanę. Ucieramy na gładką masę.

3

Wiśnie dokładnie myjemy, usuwamy pestki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, a na cieście układamy wypestkowane wiśnie. Pieczemy w temp. 180*C około godziny. Po upieczeniu studzimy.

4

Następnie w 3/4 l mleka gotujemy budynie. Po ugotowaniu masę wykładamy na ciasto. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylewamy na masę budyniową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

692

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

93

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły