Wiśniowe ciasto

malg
Wiśniowe ciasto

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wiśniowy zawrót głowy! Kiedy jest sezon na te owoce, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Kruche ciasto z kwaśnymi wiśniami i słodką bezą smakują wyśmienicie!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

0.50 kg wiśnie

1 kostka margaryna zwykła

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. cukier

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka śmietana 18%

3 łyżka bułka tarta

3 dag. mąka pszenna tortowa lubella

Przygotowanie


Wymieszać składniki (mąkę, kostkę margaryny, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany i 3 żółtka) i zagnieść z nich ciasto. Przełożyć na 30 minut do lodówki.

Blachę lub inną formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto (można zetrzeć na tarce). Ciasto włożyć na kwadrans do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Po tym czasie wyjąć ciasto, podsypuję bułką tartą (bułka tarta zbierze część soku, który wypłynie z wiśni), na bułkę wyłożyć wydrylowane wiśnie (świeże z sadu lub mrożone).

Białka ubić z pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na wiśnie.

Ciasto wstawić do piekarnika na 180 stopni, na ok. pół godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

231

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły