Wiśniowe ciasto

malg
Wiśniowe ciasto

0

0 / 0

Wiśniowy zawrót głowy! Kiedy jest sezon na te owoce, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Kruche ciasto z kwaśnymi wiśniami i słodką bezą smakują wyśmienicie!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

0.50 kg wiśnie

1 kost. margaryna zwykła

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. cukier

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka śmietana 18%

3 łyżka bułka tarta

3 dek. mąka pszenna tortowa lubella

Przygotowanie


1

Wymieszać składniki (mąkę, kostkę margaryny, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany i 3 żółtka) i zagnieść z nich ciasto. Przełożyć na 30 minut do lodówki.

2

Blachę lub inną formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto (można zetrzeć na tarce). Ciasto włożyć na kwadrans do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

3

Po tym czasie wyjąć ciasto, podsypuję bułką tartą (bułka tarta zbierze część soku, który wypłynie z wiśni), na bułkę wyłożyć wydrylowane wiśnie (świeże z sadu lub mrożone).

4

Białka ubić z pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na wiśnie.

5

Ciasto wstawić do piekarnika na 180 stopni, na ok. pół godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły