Wiśniowe ciasto
malg
Wiśniowy zawrót głowy! Kiedy jest sezon na te owoce, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Kruche ciasto z kwaśnymi wiśniami i słodką bezą smakują wyśmienicie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
231
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wiśniowy zawrót głowy! Kiedy jest sezon na te owoce, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Kruche ciasto z kwaśnymi wiśniami i słodką bezą smakują wyśmienicie!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg wiśnie
1 kostka margaryna zwykła
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. cukier
3 szt. żółtko jaja kurzego
3 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka śmietana 18%
3 łyżka bułka tarta
3 dag. mąka pszenna tortowa lubella
Przygotowanie
Wymieszać składniki (mąkę, kostkę margaryny, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany i 3 żółtka) i zagnieść z nich ciasto. Przełożyć na 30 minut do lodówki.
Blachę lub inną formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto (można zetrzeć na tarce). Ciasto włożyć na kwadrans do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Po tym czasie wyjąć ciasto, podsypuję bułką tartą (bułka tarta zbierze część soku, który wypłynie z wiśni), na bułkę wyłożyć wydrylowane wiśnie (świeże z sadu lub mrożone).
Białka ubić z pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na wiśnie.
Ciasto wstawić do piekarnika na 180 stopni, na ok. pół godziny.