Example thumb
1

Składniki

1 Kilogram
jabłko
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło extra
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
0.75 Szklanki
cukier
0.75 Szklanki
mąka pszenna tortowa
5 Sztuk
jaja kurze całe
4 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
budyń waniliowy
2 Sztuki
Galaretka wiśniowa
10 Sztuk
wiśnie
1 Sztuka
Galaretka wiśniowa
1 Sztuka
bita śmietana
3 Łyżki
kakao w proszku
1 Łyżka
cukier
2 Łyżki
masło
0.5 Litra
mleko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Biszkopt kakaowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, a następnie mąkę oraz proszek do pieczenia, a na samym końcu dodajemy kakao i dokładnie, ale lekko wszystko razem mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c. Biszkopt jasny: białka tak samo ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c.
  2. Masa budyniowa: z mleka, cukru oraz budyni gotujemy budyń. Następnie masło ucieramy i dodajemy przestudzony budyń.
  3. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masła i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Następnie dodajemy cukier i sypkie galaretki. Dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Przełożenie placka: biszkopt kakaowy-masa budyniowa-masa jabłkowa-biszkopt jasny-a na wierzch układamy w odstępach wiśnie, zalewamy tężejącą galaretką wiśniową wcześniej przygotowaną i dekorujemy bitą śmietaną.

Opis

Elegancko wygląda.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!