Wiśniowe ciasto
m7
Elegancko wyglądający deser zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. Połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany to zawsze dobre połączenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
405
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Elegancko wyglądający deser zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. Połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany to zawsze dobre połączenia.
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg jabłko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
5 szt. jaja kurze całe
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń waniliowy
2 szt. galaretka wiśniowa
10 szt. wiśnie
1 szt. galaretka wiśniowa
1 szt. bita śmietana
3 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka cukier
2 łyżka masło
0.50 l mleko
Przygotowanie
Biszkopt kakaowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, a następnie mąkę oraz proszek do pieczenia, a na samym końcu dodajemy kakao i dokładnie, ale lekko wszystko razem mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c. Biszkopt jasny: białka tak samo ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c.
Masa budyniowa: z mleka, cukru oraz budyni gotujemy budyń. Następnie masło ucieramy i dodajemy przestudzony budyń.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masła i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Następnie dodajemy cukier i sypkie galaretki. Dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Przełożenie placka: biszkopt kakaowy-masa budyniowa-masa jabłkowa-biszkopt jasny-a na wierzch układamy w odstępach wiśnie, zalewamy tężejącą galaretką wiśniową wcześniej przygotowaną i dekorujemy bitą śmietaną.