Wiśniowe ciasto

m7
Wiśniowe ciasto

1

0 / 0

Elegancko wyglądający deser zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. Połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany to zawsze dobre połączenia.

19

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg jabłko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

5 szt. jaja kurze całe

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń waniliowy

2 szt. galaretka wiśniowa

10 szt. wiśnie

1 szt. galaretka wiśniowa

1 szt. bita śmietana

3 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka cukier

2 łyżka masło

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Biszkopt kakaowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, a następnie mąkę oraz proszek do pieczenia, a na samym końcu dodajemy kakao i dokładnie, ale lekko wszystko razem mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c. Biszkopt jasny: białka tak samo ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*c.

2

Masa budyniowa: z mleka, cukru oraz budyni gotujemy budyń. Następnie masło ucieramy i dodajemy przestudzony budyń.

3

Masa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masła i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Następnie dodajemy cukier i sypkie galaretki. Dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

4

Przełożenie placka: biszkopt kakaowy-masa budyniowa-masa jabłkowa-biszkopt jasny-a na wierzch układamy w odstępach wiśnie, zalewamy tężejącą galaretką wiśniową wcześniej przygotowaną i dekorujemy bitą śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły