Wiśniowa tarta z bezą
mariola85
Sezon na wiśnie nie może się obejść bez tarty!
0
3 / 1
Sezon na wiśnie nie może się obejść bez tarty!
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szcz. sól
75 g cukier puder
20 g masło
4 szt. białko jaja kurzego
25 dek. mąka lubella puszysta tortowa
15 dek. cukier
40 dek. wiśnie
Przygotowanie
Przesianą mąkę zagnieść z zimnym masłem, cukrem pudrem i solą.
Z ciasta uformować bryłę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Nastawić piekarnik na 220 stopni C.
Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Perfekcjoniści podczas podpiekania tarty wsypują fasolę, aby tarta miała ładne zagłębienie i się nie wybrzuszyła. Podpiekać całość w nagrzanym piekarniku około kwadransa.
Wypestkowane wiśnie wymieszać w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wiśnie wyłożyć na tartę, na to kłaść bezę i piec w temperaturze około 150 stopni przez 30-40 minut.