Wiśniowa tarta z bezą

mariola85
Wiśniowa tarta z bezą

0

3 / 1

Sezon na wiśnie nie może się obejść bez tarty!

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. sól

75 g cukier puder

20 g masło

4 szt. białko jaja kurzego

25 dek. mąka lubella puszysta tortowa

15 dek. cukier

40 dek. wiśnie

Przygotowanie


1

Przesianą mąkę zagnieść z zimnym masłem, cukrem pudrem i solą.

2

Z ciasta uformować bryłę i włożyć do lodówki na pół godziny.

3

Nastawić piekarnik na 220 stopni C.

4

Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Perfekcjoniści podczas podpiekania tarty wsypują fasolę, aby tarta miała ładne zagłębienie i się nie wybrzuszyła. Podpiekać całość w nagrzanym piekarniku około kwadransa.

5

Wypestkowane wiśnie wymieszać w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wiśnie wyłożyć na tartę, na to kłaść bezę i piec w temperaturze około 150 stopni przez 30-40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły