Wiśnie w syropie

m7
Wiśnie w syropie

1

0 / 0

Szukasz sprawdzonego przepisu na domowe wiśnie w syropie, które przetrwają całą zimę i zachwycą smakiem? Poznaj tradycyjny sposób przygotowania wiśni w słodkim, aromatycznym syropie cukrowym – idealnych do ciast, deserów, naleśników, lodów, a nawet herbaty. To doskonały sposób na zamknięcie smaku lata w słoiku i cieszenie się nim przez cały rok. Wiśnie w syropie to także świetny pomysł na domowy prezent lub dodatek do świątecznego stołu.

4

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg wiśnie

1 kg cukier

500 ml woda

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Umyj wiśnie i usuń ogonki. Można drylować, ale nie trzeba – wiśnie z pestką lepiej trzymają kształt.

2

W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodaj sok z cytryny i opcjonalnie przyprawy (np. kilka goździków, kawałek cynamonu).

3

Do wrzącego syropu dodaj porcjami wiśnie.

4

Gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż puszczą sok, ale się nie rozpadną.

5

Gorące wiśnie razem z syropem przełóż do czystych, wyparzonych słoików (ok. 4 słoiki po 500 ml).

6

Słoiki zakręć i od razu pasteryzuj.

7

W garnku wyłóż dno ściereczką, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości.

8

Gotuj przez 15–20 minut od momentu zagotowania wody.

9

Wyjmij słoiki i odstaw do góry dnem do ostudzenia.

10

Wiśnie w syropie można przechowywać przez całą zimę w chłodnym, ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1122

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

270

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły