Wiśnie w syropie

m7
Wiśnie w syropie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szukasz sprawdzonego przepisu na domowe wiśnie w syropie, które przetrwają całą zimę i zachwycą smakiem? Poznaj tradycyjny sposób przygotowania wiśni w słodkim, aromatycznym syropie cukrowym – idealnych do ciast, deserów, naleśników, lodów, a nawet herbaty. To doskonały sposób na zamknięcie smaku lata w słoiku i cieszenie się nim przez cały rok. Wiśnie w syropie to także świetny pomysł na domowy prezent lub dodatek do świątecznego stołu.

4

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg wiśnie

1 kg cukier

500 ml woda

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


Umyj wiśnie i usuń ogonki. Można drylować, ale nie trzeba – wiśnie z pestką lepiej trzymają kształt.

W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodaj sok z cytryny i opcjonalnie przyprawy (np. kilka goździków, kawałek cynamonu).

Do wrzącego syropu dodaj porcjami wiśnie.

Gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż puszczą sok, ale się nie rozpadną.

Gorące wiśnie razem z syropem przełóż do czystych, wyparzonych słoików (ok. 4 słoiki po 500 ml).

Słoiki zakręć i od razu pasteryzuj.

W garnku wyłóż dno ściereczką, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości.

Gotuj przez 15–20 minut od momentu zagotowania wody.

Wyjmij słoiki i odstaw do góry dnem do ostudzenia.

Wiśnie w syropie można przechowywać przez całą zimę w chłodnym, ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1122

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

270

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły