Wiśniaczek

m7
Wiśniaczek

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tradycyjna nalewka wiśniowa w mojej rodzinie jest od zawsze. Najlepsza nalewka, jaką zdarzyło mi się pić.

4

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.75 l spirytus

1 szkl. woda

75 dag. wiśnie

75 dag. cukier

Przygotowanie


Wiśnie umyć, osuszyć, przełożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień. Co dwa dni potrząsać.

Po tym czasie zlać płyn z nad owoców do innego słoja i wstawić w chłodne, ciemne miejsce.

Owoce zasypać cukrem, dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie.

Syrop wiśniowo-cukrowy zlać przez sitko lub filtr. Połączyć ze spirytusem. Pozostałe wiśnie przepłukać 1 szklanką wody. Przelać przez filtr do reszty nalewki.

Całość odstawić na 3 tygodnie do sklarowania. Po czym przefiltrować i przelać do butelek.

Wisienki można polać czekoladą i zjeść.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

8475

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

818

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły