Wiśniaczek

m7
Wiśniaczek

0

0 / 0

Tradycyjna nalewka wiśniowa w mojej rodzinie jest od zawsze. Najlepsza nalewka, jaką zdarzyło mi się pić.

4

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.75 l spirytus

1 szkl. woda

75 dek. wiśnie

75 dek. cukier

Przygotowanie


1

Wiśnie umyć, osuszyć, przełożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień. Co dwa dni potrząsać.

2

Po tym czasie zlać płyn z nad owoców do innego słoja i wstawić w chłodne, ciemne miejsce.

3

Owoce zasypać cukrem, dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie.

4

Syrop wiśniowo-cukrowy zlać przez sitko lub filtr. Połączyć ze spirytusem. Pozostałe wiśnie przepłukać 1 szklanką wody. Przelać przez filtr do reszty nalewki.

5

Całość odstawić na 3 tygodnie do sklarowania. Po czym przefiltrować i przelać do butelek.

6

Wisienki można polać czekoladą i zjeść.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły