Wiśniaczek
m7
Tradycyjna nalewka wiśniowa w mojej rodzinie jest od zawsze. Najlepsza nalewka, jaką zdarzyło mi się pić.
0
0 / 0
Tradycyjna nalewka wiśniowa w mojej rodzinie jest od zawsze. Najlepsza nalewka, jaką zdarzyło mi się pić.
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.75 l spirytus
1 szkl. woda
75 dag. wiśnie
75 dag. cukier
Przygotowanie
Wiśnie umyć, osuszyć, przełożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień. Co dwa dni potrząsać.
Po tym czasie zlać płyn z nad owoców do innego słoja i wstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Owoce zasypać cukrem, dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie.
Syrop wiśniowo-cukrowy zlać przez sitko lub filtr. Połączyć ze spirytusem. Pozostałe wiśnie przepłukać 1 szklanką wody. Przelać przez filtr do reszty nalewki.
Całość odstawić na 3 tygodnie do sklarowania. Po czym przefiltrować i przelać do butelek.
Wisienki można polać czekoladą i zjeść.