Wiosenna sałatka ze szpinakiem

mariola85
Wiosenna sałatka ze szpinakiem

1

0 / 0

Świeże listki szpinaku zawsze nastrajają wiosennie, dlatego proponujemy tę lekką i pyszną sałatkę.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szkl. szpinak

1 szt. sałata lodowa

1 szt. ogórek

1 szt. cebula

3 łyżka oliwa

1 łyżka musztarda

20 dag. pierś kurczaka

0.50 szkl. oliwki czarne

Przygotowanie


1

Sałatę lodową skroić do miski.

2

Do sałaty dodać pokrojonego w półtalarki, obranego ze skórki, świeżego ogórka i cebulę.

3

Dodać czarne oliwki przekrojone na połówki lub ćwiartki i kurczaka lekko podsmażonego na patelni.

4

Świeże listki szpinaku umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym porwać je na mniejsze kawałki do sałatki.

5

Przed podaniem polać sałatkę sosem vinegret: 3 łyżki oliwy wymieszać z łyżką musztardy, dodać kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz.

6

Delikatnie wymieszać. Spożywać od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

208

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły