0

Składniki

1 Kilogram
ryż biały
2 Kilogramy
cukier
5 Litrów
woda
100 Gramów
rodzynki
10 Sztuk
ziele angielskie
5 Sztuk
pieprz ziarnisty
1 Sztuka
cytryna
7 Dekagramów
Drożdże winne
0.5 Łyżeczki
gałka muszkatołowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wodę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy do wystudzenia. Cytrynę dokładnie szorujemy, następnie kroimy w kostkę.
  2. Do gąsiora wsypujemy ryż, cukier, drożdże, rodzynki, cytrynę, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu prawdziwego, gałkę muszkatołową, całość zalewamy wodą wcześniej przegotowaną, odstawiamy na 5 tygodni w ciemne miejsce.
  3. Po upływie tego czasu przecedzamy całe wino, odlewamy litr, podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy szklankę cukru.
  4. Trzymamy na małym ogniu do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
  5. Następnie dodajemy podgrzane wino do gąsiora z resztą wina i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.
  6. Po upływie tego czasu wino przecedzamy i rozlewamy do butelek.

Opis

Przepis na smaczne wino:)

Podobne przepisy

Kompot wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kompot wigilijny

Grog z miodem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Grog z miodem

Grzaniec malinowy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Grzaniec malinowy

Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Przepis
Łatwy Do 15 min
Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Herbata rozgrzewająca z syropem z dzikiej róży

Przepis
Łatwy Do 15 min
Herbata rozgrzewająca z syropem z dzikiej róży

Rozgrzewająca Chocolatta z nutą cytrynową i miodem

Przepis
Łatwy Do 15 min
Rozgrzewająca Chocolatta z nutą cytrynową i miodem

Milkshake czereśniowo - truskawkowy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Milkshake czereśniowo - truskawkowy

Likier kakaowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Likier kakaowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!