0

Składniki

1 Kilogram
ryż biały
2 Kilogramy
cukier
5 Litrów
woda
100 Gramów
rodzynki
10 Sztuk
ziele angielskie
5 Sztuk
pieprz ziarnisty
1 Sztuka
cytryna
7 Dekagramów
Drożdże winne
0.5 Łyżeczki
gałka muszkatołowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wodę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy do wystudzenia. Cytrynę dokładnie szorujemy, następnie kroimy w kostkę.
  2. Do gąsiora wsypujemy ryż, cukier, drożdże, rodzynki, cytrynę, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu prawdziwego, gałkę muszkatołową, całość zalewamy wodą wcześniej przegotowaną, odstawiamy na 5 tygodni w ciemne miejsce.
  3. Po upływie tego czasu przecedzamy całe wino, odlewamy litr, podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy szklankę cukru.
  4. Trzymamy na małym ogniu do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
  5. Następnie dodajemy podgrzane wino do gąsiora z resztą wina i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.
  6. Po upływie tego czasu wino przecedzamy i rozlewamy do butelek.

Opis

Przepis na smaczne wino:)

Podobne przepisy

Kompot wigilijny

Łatwy Do 1 godz.

Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Łatwy Do 20 min.

Grzaniec malinowy

Łatwy Do 20 min.

Herbata rozgrzewająca z syropem z dzikiej róży

Łatwy Do 20 min.

Back to Youth

Łatwy Do 20 min.

Bazyliszek

Łatwy Do 20 min.

Bloody Margarita

Łatwy Do 20 min.

Bloody Mary

Łatwy Do 20 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!