Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
ryż biały
2 Kilogramy
cukier
5 Litrów
woda
100 Gramów
rodzynki
10 Sztuk
ziele angielskie
5 Sztuk
pieprz ziarnisty
1 Sztuka
cytryna
7 Dekagramów
Drożdże winne
0.5 Łyżeczki
gałka muszkatołowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Wodę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy do wystudzenia. Cytrynę dokładnie szorujemy, następnie kroimy w kostkę.
  2. Do gąsiora wsypujemy ryż, cukier, drożdże, rodzynki, cytrynę, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu prawdziwego, gałkę muszkatołową, całość zalewamy wodą wcześniej przegotowaną, odstawiamy na 5 tygodni w ciemne miejsce.
  3. Po upływie tego czasu przecedzamy całe wino, odlewamy litr, podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy szklankę cukru.
  4. Trzymamy na małym ogniu do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
  5. Następnie dodajemy podgrzane wino do gąsiora z resztą wina i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.
  6. Po upływie tego czasu wino przecedzamy i rozlewamy do butelek.

Opis

Przepis na smaczne wino:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!