0

Składniki

1 Kilogram
ryż biały
2 Kilogramy
cukier
5 Litrów
woda
100 Gramów
rodzynki
10 Sztuk
ziele angielskie
5 Sztuk
pieprz ziarnisty
1 Sztuka
cytryna
7 Dekagramów
Drożdże winne
0.5 Łyżeczki
gałka muszkatołowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wodę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy do wystudzenia. Cytrynę dokładnie szorujemy, następnie kroimy w kostkę.
  2. Do gąsiora wsypujemy ryż, cukier, drożdże, rodzynki, cytrynę, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu prawdziwego, gałkę muszkatołową, całość zalewamy wodą wcześniej przegotowaną, odstawiamy na 5 tygodni w ciemne miejsce.
  3. Po upływie tego czasu przecedzamy całe wino, odlewamy litr, podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy szklankę cukru.
  4. Trzymamy na małym ogniu do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
  5. Następnie dodajemy podgrzane wino do gąsiora z resztą wina i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.
  6. Po upływie tego czasu wino przecedzamy i rozlewamy do butelek.

Opis

Przepis na smaczne wino:)

Podobne przepisy

Kompot wigilijny

Łatwy Do 1 godz
Kompot wigilijny

Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Łatwy Do 15 min
Cytrynowo-limonkowe szaleństwo

Grzaniec malinowy

Łatwy Do 15 min
Grzaniec malinowy

Herbata rozgrzewająca z syropem z dzikiej róży

Łatwy Do 15 min
Herbata rozgrzewająca z syropem z dzikiej róży

Milkshake czereśniowo - truskawkowy

Łatwy Do 15 min
Milkshake czereśniowo - truskawkowy

Back to Youth

Łatwy Do 15 min
Back to Youth

Bazyliszek

Łatwy Do 15 min
Bazyliszek

Bloody Margarita

Łatwy Do 15 min
Bloody Margarita

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!