Winne bitki ze schabu
tyna
Na obiad dla zaproszonych gości podaję schab w winie. Mięso rozpływa się w ustach a wino dodaje niezwykłego aromatu.
0
0 / 0
Na obiad dla zaproszonych gości podaję schab w winie. Mięso rozpływa się w ustach a wino dodaje niezwykłego aromatu.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. wino czerwone wytrawne
3 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
1 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
3 łyżka oliwa
400 dag. schab bez kości
0.50 szt. cebula biała
Przygotowanie
Schab kroję w 2 cm plastry i mocno rozbijam tłuczkiem.
Na rozgrzaną patelnię (głęboką) dodaję kilka łyżek oliwy (by mięsa nie kłaść na suchą patelnię), następnie dodaję pół cebulki drobno posiekanej, oraz przyprawiam solą i pieprzem.
Gdy mięso się zarumieni z obu stron (cebulka może się mocno przysmażyć - to doda ciemnego koloru do sosu), dolewam wodę, tak by przykryła mięso, dodaję liść laurowy i ziele angielskie i duszę pod przykryciem ok 1h.
Gdy woda w połowie odparuje, dolewam 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina (zwykłe stołowe) i duszę jeszcze ok 30-45 min, aż mięso będzie kruche.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i zagęszczam mąką (żeby nie zrobiły się grudy w sosie roztrzepuję mąkę w pół szklanki wody i całość mieszam z sosem).
Takie Winne bitki podaję z ryżem brązowym naturalnym i ulubioną sałatką.