0

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szklanka
Wino czerwone wytrawne
3 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
1 Łyżka
mąka pszenna krupczatka Lubelli
3 Łyżki
oliwa
400 Dekagramów
schab bez kości
0.5 Sztuki
cebula biała
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Schab kroję w 2 cm plastry i mocno rozbijam tłuczkiem.
  2. Na rozgrzaną patelnię (głęboką) dodaję kilka łyżek oliwy (by mięsa nie kłaść na suchą patelnię), następnie dodaję pół cebulki drobno posiekanej, oraz przyprawiam solą i pieprzem.
  3. Gdy mięso się zarumieni z obu stron (cebulka może się mocno przysmażyć - to doda ciemnego koloru do sosu), dolewam wodę, tak by przykryła mięso, dodaję liść laurowy i ziele angielskie i duszę pod przykryciem ok 1h.
  4. Gdy woda w połowie odparuje, dolewam 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina (zwykłe stołowe) i duszę jeszcze ok 30-45 min, aż mięso będzie kruche.
  5. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i zagęszczam mąką (żeby nie zrobiły się grudy w sosie roztrzepuję mąkę w pół szklanki wody i całość mieszam z sosem).
  6. Takie Winne bitki podaję z ryżem brązowym naturalnym i ulubioną sałatką.

Opis

Na obiad dla zaproszonych gości podaję schab w winie. Mięso rozpływa się w ustach a wino dodaje niezwykłego aromatu.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!