Winne bitki ze schabu

tyna
Winne bitki ze schabu

0

0 / 0

Na obiad dla zaproszonych gości podaję schab w winie. Mięso rozpływa się w ustach a wino dodaje niezwykłego aromatu.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szkl. wino czerwone wytrawne

3 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

1 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

3 łyżka oliwa

400 dek. schab bez kości

0.50 szt. cebula biała

Przygotowanie


1

Schab kroję w 2 cm plastry i mocno rozbijam tłuczkiem.

2

Na rozgrzaną patelnię (głęboką) dodaję kilka łyżek oliwy (by mięsa nie kłaść na suchą patelnię), następnie dodaję pół cebulki drobno posiekanej, oraz przyprawiam solą i pieprzem.

3

Gdy mięso się zarumieni z obu stron (cebulka może się mocno przysmażyć - to doda ciemnego koloru do sosu), dolewam wodę, tak by przykryła mięso, dodaję liść laurowy i ziele angielskie i duszę pod przykryciem ok 1h.

4

Gdy woda w połowie odparuje, dolewam 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina (zwykłe stołowe) i duszę jeszcze ok 30-45 min, aż mięso będzie kruche.

5

Doprawiam do smaku solą, pieprzem i zagęszczam mąką (żeby nie zrobiły się grudy w sosie roztrzepuję mąkę w pół szklanki wody i całość mieszam z sosem).

6

Takie Winne bitki podaję z ryżem brązowym naturalnym i ulubioną sałatką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły