Wilgotna babka Savarin
Łowicz
Babka Savarin to wilgotne, eleganckie i wyjątkowo ciasto drożdżowe z dodatkiem kremu na bazie mascarpone i owoców. Idealnie sprawdzi się jako deser na specjalne okazje, takie jak przyjęcia, uroczyste kolacje czy święta. Do jej dekoracji świetnie sprawdzą się świeże truskawki, jeżyny, agrest lub porzeczki, ale równie dobrze smakuje w towarzystwie kandyzowanych owoców. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
681
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babka Savarin to wilgotne, eleganckie i wyjątkowo ciasto drożdżowe z dodatkiem kremu na bazie mascarpone i owoców. Idealnie sprawdzi się jako deser na specjalne okazje, takie jak przyjęcia, uroczyste kolacje czy święta. Do jej dekoracji świetnie sprawdzą się świeże truskawki, jeżyny, agrest lub porzeczki, ale równie dobrze smakuje w towarzystwie kandyzowanych owoców. Życzymy smacznego!
13
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna
25 g drożdże świeże
50 g cukier
3 szt. jajka kurze
100 g masło
1 szczyp. sól
200 ml syrop pomarańczowy łowicz
100 ml woda
400 g owoce do dekoracji
Krem
500 ml śmietanka kremowa 30%
3 łyżka cukier puder
250 g mascarpone
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
W małej misce rozkrusz świeże drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 50 ml ciepłego mleka. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, aż zacznie rosnąć i pojawią się pęcherzyki.
W dużej misce przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz cukier. Następnie wlej wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, jajka i roztopione, przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je do natłuszczonej formy do babki z kominem. Pozostaw ciasto w formie do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz babkę przez 25-30 minut, aż nabierze złocistego koloru. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
W małym rondlu podgrzej syrop pomarańczowy z wodą, nie doprowadzając do wrzenia. Odstaw na bok, aby lekko ostygł. Gdy babka będzie już ostygnięta, nasącz ją równomiernie przygotowanym syropem, aby była wilgotna i pełna pomarańczowego aromatu.
W misce ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. W drugiej misce rozetrzyj mascarpone z ekstraktem waniliowym, a następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną, tworząc gładki krem.
Wypełnij otwór babki dużą ilością kremu i obficie posmaruj jej wierzch.
Umyj, osusz i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Nałóż je na krem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
681
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.