Wigilijny karp light
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Wigilijny karp light](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977083520.jpeg&w=3840&q=75)
Kto powiedział, że karp wigilijny musi być tłusty i ciężki?
0
0 / 0
Kto powiedział, że karp wigilijny musi być tłusty i ciężki?
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szczyp. sól
4 szczyp. pieprz czarny
4 szczyp. przyprawa do ryb
1 szczyp. sól
280 g ryż biały
1 szt. karp świeży
1 szt. cytryna
2 szt. seler
2 łyżka rodzynki
2 łyżka pestki dyni
2 łyżka majonez
2 łyżka jogurt naturalny 2%
Przygotowanie
Karpia sprawiamy, myjemy i kroimy na dzwonka. Następnie solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy przyprawą do ryb, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.
Do garnka do gotowania na parze wlewamy wrzątek, nakładamy sito, układamy rybę i przykrywamy pokrywką.
Po 20 minutach dzwonki z karpia odwracamy na drugą stronę, a do wrzątku nad którym gotuje się karp, wsypujemy ryż. W ten sposób gotujemy razem ryż i rybę około 20 minut.
W tym czasie robimy surówkę z selera, który najpierw obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie dodajemy do niego rodzynki sparzone wrzątkiem, pestki z dyni, majonez, jogurt i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ugotowany ryż i rybę układamy na talerzach obok surówki.