Wigilijny karp light

m7
Wigilijny karp light

0

0 / 0

Kto powiedział, że karp wigilijny musi być tłusty i ciężki?

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szcz. sól

4 szcz. pieprz czarny

4 szcz. przyprawa do ryb

1 szcz. sól

280 g ryż biały

1 szt. karp świeży

1 szt. cytryna

2 szt. seler

2 łyżka rodzynki

2 łyżka pestki dyni

2 łyżka majonez

2 łyżka jogurt naturalny 2%

Przygotowanie


1

Karpia sprawiamy, myjemy i kroimy na dzwonka. Następnie solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy przyprawą do ryb, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.

2

Do garnka do gotowania na parze wlewamy wrzątek, nakładamy sito, układamy rybę i przykrywamy pokrywką.

3

Po 20 minutach dzwonki z karpia odwracamy na drugą stronę, a do wrzątku nad którym gotuje się karp, wsypujemy ryż. W ten sposób gotujemy razem ryż i rybę około 20 minut.

4

W tym czasie robimy surówkę z selera, który najpierw obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie dodajemy do niego rodzynki sparzone wrzątkiem, pestki z dyni, majonez, jogurt i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.

5

Ugotowany ryż i rybę układamy na talerzach obok surówki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły