0

Składniki

50 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
2 Litry
ingridient
barszcz czerwony Krakus
2 Łyżki
suszony majeranek
1 Szklanka
sok Tymbark 100% Jabłko
2 Szczypty
sól
2 Łyżeczki
pieprz
100 Mililitrów
ciepła woda
2 Łyżki
olej rzepakowy uniwersalny
1 Sztuka
cebula
30 Dekagramów
grzyby suszone
3 Łyżki
masło extra
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Dzień przed zrobieniem uszek namoczyć suszone grzyby.
  2. Grzyby gotujemy, odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Następnie podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulką i doprawiamy.
  3. Zagniatamy ciasto z mąki, wody i odrobiny oleju. Rozwałkowujemy, wycinamy kawałki ciasta i nadziewamy je nadzieniem grzybowym. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie.
  4. Barszcz czerwony Krakus gotujemy ze szklanką soku jabłkowego Tymbark. Dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Wkładamy kilka uszek do głębokiego talerza i zalewamy gorącym barszczem.

Opis

Moją ulubioną wigilijną potrawą jest barszcz czerwony z uszkami. Jest pierwszym daniem podawanym podczas wieczerzy wigilijnej, a robiony tylko ten jeden raz do roku smakuje wyjątkowo. Choć jest to danie typowo postne, to ma niezwykły smak. Delikatny przejrzysty barszcz, a w środku uszka z mięciutkiego ciasta z nadzieniem z leśnych grzybów, które zbieram jesienią właśnie z myślą wykorzystania ich podczas wigilijnej wieczerzy.

Podobne przepisy

Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

Przepis
Łatwy Do 40 min
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

Zupa grzybowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa grzybowa

Zupa z maślanki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa z maślanki

Dyniowa z fasolą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowa z fasolą

Uszka z grzybami do barszczu

Przepis
Średni Do 1 godz
Uszka z grzybami do barszczu

Zupa cebulowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zupa cebulowa

Zupa minestone

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zupa minestone

Zupa z Brokułów z Szynką

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zupa z Brokułów z Szynką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!