Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

BeataPietrus
Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

0

0 / 0

Obowiązkową i dla wielu ulubioną wigilijną potrawą jest barszcz czerwony z uszkami. Jest pierwszym daniem podawanym podczas wieczerzy wigilijnej, a robiony tylko ten jeden raz do roku smakuje wyjątkowo. Choć jest to danie typowo postne, to ma niezwykły smak. Delikatny przejrzysty barszcz, a w środku uszka z mięciutkiego ciasta z nadzieniem z leśnych grzybów, to prawdziwa uczta smakowa.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 l barszcz czerwony krakus

2 łyżka suszony majeranek

1 szkl. sok tymbark 100% jabłko

2 szcz. sól

2 łyżeczka pieprz

50 dek. mąka pszenna tortowa lubella

100 ciepła woda

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 szt. cebula

30 dek. grzyby suszone

3 łyżka masło

Przygotowanie


1

Dzień przed zrobieniem uszek namoczyć suszone grzyby.

2

Grzyby gotujemy, odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Następnie podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulką i doprawiamy.

3

Zagniatamy ciasto z mąki, wody i odrobiny oleju. Rozwałkowujemy, wycinamy kawałki ciasta i nadziewamy je nadzieniem grzybowym. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie.

4

Barszcz czerwony Krakus gotujemy ze szklanką soku jabłkowego Tymbark. Dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Wkładamy kilka uszek do głębokiego talerza i zalewamy gorącym barszczem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły