Wigilijny czerwony barszcz z uszkami
BeataPietrus
Obowiązkową i dla wielu ulubioną wigilijną potrawą jest barszcz czerwony z uszkami. Jest pierwszym daniem podawanym podczas wieczerzy wigilijnej, a robiony tylko ten jeden raz do roku smakuje wyjątkowo. Choć jest to danie typowo postne, to ma niezwykły smak. Delikatny przejrzysty barszcz, a w środku uszka z mięciutkiego ciasta z nadzieniem z leśnych grzybów, to prawdziwa uczta smakowa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
427
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Obowiązkową i dla wielu ulubioną wigilijną potrawą jest barszcz czerwony z uszkami. Jest pierwszym daniem podawanym podczas wieczerzy wigilijnej, a robiony tylko ten jeden raz do roku smakuje wyjątkowo. Choć jest to danie typowo postne, to ma niezwykły smak. Delikatny przejrzysty barszcz, a w środku uszka z mięciutkiego ciasta z nadzieniem z leśnych grzybów, to prawdziwa uczta smakowa.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 l barszcz czerwony krakus
2 łyżka suszony majeranek
1 szkl. sok tymbark 100% jabłko
2 szczyp. sól
2 łyżecz. pieprz
50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
100 ciepła woda
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szt. cebula
30 dag. grzyby suszone
3 łyżka masło
Przygotowanie
Dzień przed zrobieniem uszek namoczyć suszone grzyby.
Grzyby gotujemy, odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Następnie podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulką i doprawiamy.
Zagniatamy ciasto z mąki, wody i odrobiny oleju. Rozwałkowujemy, wycinamy kawałki ciasta i nadziewamy je nadzieniem grzybowym. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie.
Barszcz czerwony Krakus gotujemy ze szklanką soku jabłkowego Tymbark. Dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wkładamy kilka uszek do głębokiego talerza i zalewamy gorącym barszczem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
427
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten