Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Lubella

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to klasyka świątecznego stołu, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem. Wyrazisty, lekko kwaskowy barszcz doskonale komponuje się z delikatnymi uszkami wypełnionymi grzybami i kapustą. To danie, które zasmakuje zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i tym, którzy szukają wyjątkowych dań na Boże Narodzenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1331
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
262
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to klasyka świątecznego stołu, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem. Wyrazisty, lekko kwaskowy barszcz doskonale komponuje się z delikatnymi uszkami wypełnionymi grzybami i kapustą. To danie, które zasmakuje zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i tym, którzy szukają wyjątkowych dań na Boże Narodzenie.
20
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 kg buraki
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
1 szt. cebula
2 szt. jabłka szare renety
3 szt. ząbek czosnku
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziarenka ziela angielskiego
5 szt. ziarna pieprzu czarnego
3 łyżecz. ocet jabłkowy
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szkl. kwas buraczany
Uszka z grzybami
250 g mąka pszenna lubella
100 ml ciepła woda
1 łyżka olej
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
50 g grzyby suszone
1 szt. cebula
1 łyżka masło
Przygotowanie
Buraki obierz i pokrój w plastry. Pozostałe warzywa również obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Jabłka pokrój na ćwiartki (nie musisz obierać).
Do dużego garnka wrzuć warzywa, jabłka, przyprawy i zalej ok. 2,5 litra zimnej wody.
Gotuj na bardzo małym ogniu (nie dopuszczając do wrzenia) przez około 1,5–2 godziny.
Na ostatnie 10 minut dodaj czosnek oraz cukier i ocet.
Gdy barszcz nabierze głębokiego koloru i smaku – przecedź przez sito.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i zakwasem buraczanym.
Odstaw do "przegryzienia się" – najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.
Grzyby namocz w wodzie przez kilka godzin lub całą noc. Następnie ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 min), odsącz i drobno posiekaj.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze chwilę. Ostudź.
Z mąki, wody, oleju i szczypty soli zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko.
Wycinaj małe kółka lub kwadraty, nakładaj farsz i zlepiaj w uszka.
Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną – ok. 2-3 minuty.
Podgrzej barszcz (nie gotuj!), podawaj z gorącymi uszkami. Możesz udekorować odrobiną świeżego majeranku lub plasterkiem jabłka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1331
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
262
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.