Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Lubella
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

1

0 / 0

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to klasyka świątecznego stołu, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem. Wyrazisty, lekko kwaskowy barszcz doskonale komponuje się z delikatnymi uszkami wypełnionymi grzybami i kapustą. To danie, które zasmakuje zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i tym, którzy szukają wyjątkowych dań na Boże Narodzenie.

20

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 kg buraki

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

0.50 szt. seler

1 szt. cebula

2 szt. jabłka szare renety

3 szt. ząbek czosnku

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziarenka ziela angielskiego

5 szt. ziarna pieprzu czarnego

3 łyżecz. ocet jabłkowy

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szkl. kwas buraczany

Uszka z grzybami

250 g mąka pszenna lubella

100 ml ciepła woda

1 łyżka olej

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

50 g grzyby suszone

1 szt. cebula

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Buraki obierz i pokrój w plastry. Pozostałe warzywa również obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

2

Jabłka pokrój na ćwiartki (nie musisz obierać).

3

Do dużego garnka wrzuć warzywa, jabłka, przyprawy i zalej ok. 2,5 litra zimnej wody.

4

Gotuj na bardzo małym ogniu (nie dopuszczając do wrzenia) przez około 1,5–2 godziny.

5

Na ostatnie 10 minut dodaj czosnek oraz cukier i ocet.

6

Gdy barszcz nabierze głębokiego koloru i smaku – przecedź przez sito.

7

Dopraw do smaku solą, pieprzem i zakwasem buraczanym.

8

Odstaw do "przegryzienia się" – najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.

9

Grzyby namocz w wodzie przez kilka godzin lub całą noc. Następnie ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 min), odsącz i drobno posiekaj.

10

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze chwilę. Ostudź.

11

Z mąki, wody, oleju i szczypty soli zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko.

12

Wycinaj małe kółka lub kwadraty, nakładaj farsz i zlepiaj w uszka.

13

Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną – ok. 2-3 minuty.

14

Podgrzej barszcz (nie gotuj!), podawaj z gorącymi uszkami. Możesz udekorować odrobiną świeżego majeranku lub plasterkiem jabłka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1331

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

262

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły