Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

m7
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

0

0 / 0

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.

20

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 kwas buraczany

1 szcz. cukier

1 szcz. majeranek

2 szcz. pieprz

1.50 łyżeczka sól

700 g burak

500 dek. jabłko

150 g włoszczyzna

250 g mąka pszenna tortowa

100 g grzyby suszone

50 g masło

2 szt. grzyby suszone

3 szt. cebula

2 szt. czosnek

2 g pieprz ziarnisty

3 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

2 szt. cebula

1 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Buraki i cebule umyć, obrać, pokroić w plastry i zalać 2,5 l wody.

2

Dodać włoszczyznę, obrane jabłka, namoczone wcześniej grzyby, ziele, pieprz, liść laurowy, sól i cukier.

3

Gotować powoli nie doprowadzając do wrzenia przez ok. 2 godz.

4

Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i kwas buraczany.

5

Przyprawić solą, pieprzem i przecedzić przez gęste sitko.

6

Mąkę przesiać, dodać letnią wodę, wyrobić ciasto, odstawić i nakryć ściereczką.

7

Cebule obrać, posiekać i zrumienić na maśle.

8

Grzyby namoczyć, ugotować i zemleć.

9

Dodać cebulkę, bułkę tartą i białko.

10

Wymieszać, przyprawić.

11

Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraciki o boku 3 cm, nałożyć farsz, skleić.

12

Uszka ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, ułożyć na talerzu i zalać gorącym barszczem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły