Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
m7
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.
0
0 / 0
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.
20
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 kwas buraczany
1 szczyp. cukier
1 szczyp. majeranek
2 szczyp. pieprz
1.50 łyżecz. sól
700 g burak
500 dag. jabłko
150 g włoszczyzna
250 g mąka pszenna tortowa
100 g grzyby suszone
50 g masło
2 szt. grzyby suszone
3 szt. cebula
2 szt. czosnek
2 g pieprz ziarnisty
3 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
2 szt. cebula
1 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Buraki i cebule umyć, obrać, pokroić w plastry i zalać 2,5 l wody.
Dodać włoszczyznę, obrane jabłka, namoczone wcześniej grzyby, ziele, pieprz, liść laurowy, sól i cukier.
Gotować powoli nie doprowadzając do wrzenia przez ok. 2 godz.
Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i kwas buraczany.
Przyprawić solą, pieprzem i przecedzić przez gęste sitko.
Mąkę przesiać, dodać letnią wodę, wyrobić ciasto, odstawić i nakryć ściereczką.
Cebule obrać, posiekać i zrumienić na maśle.
Grzyby namoczyć, ugotować i zemleć.
Dodać cebulkę, bułkę tartą i białko.
Wymieszać, przyprawić.
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraciki o boku 3 cm, nałożyć farsz, skleić.
Uszka ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, ułożyć na talerzu i zalać gorącym barszczem.