Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

EkspertOdKuchni
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

0

0 / 0

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to klasyka świątecznego stołu, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem. Wyrazisty, lekko kwaskowy barszcz doskonale komponuje się z delikatnymi uszkami wypełnionymi grzybami i kapustą. To danie, które zasmakuje zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i tym, którzy szukają wyjątkowych dań na Boże Narodzenie.

20

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 kwas buraczany

1 szczyp. cukier

1 szczyp. majeranek

2 szczyp. pieprz

1.50 łyżecz. sól

700 g burak

500 dag. jabłko

150 g włoszczyzna

250 g mąka pszenna tortowa

100 g grzyby suszone

50 g masło

2 szt. grzyby suszone

3 szt. cebula

2 szt. czosnek

2 g pieprz ziarnisty

3 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

2 szt. cebula

1 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Buraki i cebule umyć, obrać, pokroić w plastry i zalać 2,5 l wody.

2

Dodać włoszczyznę, obrane jabłka, namoczone wcześniej grzyby, ziele, pieprz, liść laurowy, sól i cukier.

3

Gotować powoli nie doprowadzając do wrzenia przez ok. 2 godz.

4

Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i kwas buraczany.

5

Przyprawić solą, pieprzem i przecedzić przez gęste sitko.

6

Mąkę przesiać, dodać letnią wodę, wyrobić ciasto, odstawić i nakryć ściereczką.

7

Cebule obrać, posiekać i zrumienić na maśle.

8

Grzyby namoczyć, ugotować i zemleć.

9

Dodać cebulkę, bułkę tartą i białko.

10

Wymieszać, przyprawić.

11

Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraciki o boku 3 cm, nałożyć farsz, skleić.

12

Uszka ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, ułożyć na talerzu i zalać gorącym barszczem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1331

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

262

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły