Wigilijne pierogi z nadziewaną śliwką

rzelkazag
Wigilijne pierogi z nadziewaną śliwką

0

0 / 0

Kolacja wigilijna nie może w moim domu odbyć się bez różnego rodzaju pierogów. Są standardowe, jak uszka do barszczu i pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, po te niecodzienne: z samą śliwką, z makiem, lub te, które właśnie w tym roku zagościły - z nadziewaną śliwką. Rewelacyjne w smaku i szczerze je Wam polecam!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. gorąca woda

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

0.50 łyżeczka sól

150 g suszone śliwki

40 g zmielone migdały

40 g zmielone orzechy

40 g mak mielony

0.25 szkl. miód płynny

0.25 szkl. wywar z gotowanych śliw

1 łyżka cukier trzcinowy

4 łyżka śmietana 18%

0.50 łyżeczka cynamon

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Zalewamy gorącą wodą i mieszamy łyżką, a następnie ręką do momentu uzyskania gładkiej kuli. Przekładamy na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy podsypując – jeśli oczywiście trzeba - mąką. Ciasto z powrotem wkładamy do miski i przykrywamy pokrywką, by nie wyschło. Odstawiamy na około godzinę, by „odpoczęło”. W tym czasie przygotowujemy farsz.

2

Śliwki przesypujemy do garnka, w którym swobodnie będą leżeć obok siebie (nie jedna na drugiej, bo zależy nam na równomiernym stopniu obgotowania ich). Zalewamy ok 1½ szklanki zimnej wody i stawiamy na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy zaczną się gotować, skręcamy płomień na minimum i gotujemy 15-20 minut, w zależności od tego jak duże mamy śliwki. Odcedzamy. Śliwki przenosimy w chłodne miejsce do przestudzenia, a wywar pozostawiamy do sosu. Mielone bakalie łączymy z miodem. Ma powstać gęsty farsz, którym bez problemu nadziejemy przestudzoną śliwkę. Dajemy go tyle, by śliwki ładnie się zaokrągliły.

3

Wywar z gotowania śliwek podgrzewamy z cukrem trzcinowym. Do śmietany dajemy połowę podgrzanego wywaru i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Zahartowaną śmietanę wlewamy do pozostałego sosu. Chwilkę gotujemy. Doprawiamy cynamonem, a jeśli uważamy, że jest niewystarczająco słodki - dodajemy cukru trzcinowego.

4

Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy literatką krążki. Na jednego pieroga potrzebujemy dwóch, więc w sumie powinniśmy mieć ich 50. Na jednym krążku kładziemy nadziewaną śliwkę i przykrywamy drugim krążkiem. Mocno zlepiamy nadając pierogom ładny kształt. Wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i po wypłynięciu na wierzch gotujemy maksymalnie minutę. Wybieramy cedzakiem i polewamy od razu masłem by się nie skleiły. Po nałożeniu porcji na talerz, polewamy odpowiednią ilością sosu. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły