Wigilijne pierogi z nadziewaną śliwką
rzelkazag
Kolacja wigilijna nie może w moim domu odbyć się bez różnego rodzaju pierogów. Są standardowe, jak uszka do barszczu i pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, po te niecodzienne: z samą śliwką, z makiem, lub te, które właśnie w tym roku zagościły - z nadziewaną śliwką. Rewelacyjne w smaku i szczerze je Wam polecam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1574
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
231
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kolacja wigilijna nie może w moim domu odbyć się bez różnego rodzaju pierogów. Są standardowe, jak uszka do barszczu i pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, po te niecodzienne: z samą śliwką, z makiem, lub te, które właśnie w tym roku zagościły - z nadziewaną śliwką. Rewelacyjne w smaku i szczerze je Wam polecam!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. gorąca woda
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
0.50 łyżecz. sól
150 g suszone śliwki
40 g zmielone migdały
40 g zmielone orzechy
40 g mak mielony
0.25 szkl. miód płynny
0.25 szkl. wywar z gotowanych śliw
1 łyżka cukier trzcinowy
4 łyżka śmietana 18%
0.50 łyżecz. cynamon
1 łyżka masło
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Zalewamy gorącą wodą i mieszamy łyżką, a następnie ręką do momentu uzyskania gładkiej kuli. Przekładamy na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy podsypując – jeśli oczywiście trzeba - mąką. Ciasto z powrotem wkładamy do miski i przykrywamy pokrywką, by nie wyschło. Odstawiamy na około godzinę, by „odpoczęło”. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Śliwki przesypujemy do garnka, w którym swobodnie będą leżeć obok siebie (nie jedna na drugiej, bo zależy nam na równomiernym stopniu obgotowania ich). Zalewamy ok 1½ szklanki zimnej wody i stawiamy na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy zaczną się gotować, skręcamy płomień na minimum i gotujemy 15-20 minut, w zależności od tego jak duże mamy śliwki. Odcedzamy. Śliwki przenosimy w chłodne miejsce do przestudzenia, a wywar pozostawiamy do sosu. Mielone bakalie łączymy z miodem. Ma powstać gęsty farsz, którym bez problemu nadziejemy przestudzoną śliwkę. Dajemy go tyle, by śliwki ładnie się zaokrągliły.
Wywar z gotowania śliwek podgrzewamy z cukrem trzcinowym. Do śmietany dajemy połowę podgrzanego wywaru i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Zahartowaną śmietanę wlewamy do pozostałego sosu. Chwilkę gotujemy. Doprawiamy cynamonem, a jeśli uważamy, że jest niewystarczająco słodki - dodajemy cukru trzcinowego.
Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy literatką krążki. Na jednego pieroga potrzebujemy dwóch, więc w sumie powinniśmy mieć ich 50. Na jednym krążku kładziemy nadziewaną śliwkę i przykrywamy drugim krążkiem. Mocno zlepiamy nadając pierogom ładny kształt. Wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i po wypłynięciu na wierzch gotujemy maksymalnie minutę. Wybieramy cedzakiem i polewamy od razu masłem by się nie skleiły. Po nałożeniu porcji na talerz, polewamy odpowiednią ilością sosu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1574
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
231
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.