Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

j-lewandowska-torun-gmail-com
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

0

2.9 / 27

Podczas Wigilii nie może zabraknąć tradycyjnych pierogów z kapustą i aromatycznymi grzybami, które znikają ze stołu jako pierwsze. Smakują doskonale prosto z wody, okraszone cebulką jak również podsmażane, chrupiące i rumiane. Jeśli zrobimy ich za dużo i chcemy zachować pierogi na inną okazję, na pewno się nie zmarnują! Polecam zamrozić je, wcześniej układając na aluminiowej tacce w odstępach od siebie, aby się nie skleiły. Można zamrozić surowe, a także te ugotowane. Należy jedynie pamiętać, aby były wystudzone i delikatnie posmarowane olejem.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

0.50 kg kapusta kiszona

100 g grzyby suszone

1 szt. marchew

2 szt. cebula

1 łyżka olej

1 szcz. sól, pieprz

500 g mąka lubella puszysta poznańska

250 ciepła woda

1 łyżeczka olej

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia grzyby zagotować, odcedzić i drobno posiekać. Nie wylewać wody, w której się moczyły. Drobno pokrojoną kapustę razem ze startą marchewką zalać wodą i gotować do miękkości z dodatkiem soli (ok. 60 minut). Podlewać wodą, w której moczyły się grzyby. Po ugotowaniu kapustę dokładnie odcisnąć. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać grzyby, kapustę i chwilę podsmażać. Doprawić do smaku.

2

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Wyrabiać aż stanie się elastyczne. Następnie rozwałkować ciasto, wykrawać kółka, nałożyć farsz i zlepiać dokładnie brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku na średnim ogniu jeszcze przez 2 minuty odkąd wypłyną na powierzchnię. Podawać z cebulką lub podsmażane na złoto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły