0

Składniki

Farsz:

0.5 Kilograma
kapusta kiszona
100 Gramów
grzyby suszone
1 Sztuka
marchew
2 Sztuki
cebula
1 Łyżka
olej
1 Szczypta
sól, pieprz

Ciasto:

500 Gramów
250 Mililitrów
ciepła woda
1 Łyżeczka
olej
1 Szczypta
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia grzyby zagotować, odcedzić i drobno posiekać. Nie wylewać wody, w której się moczyły. Drobno pokrojoną kapustę razem ze startą marchewką zalać wodą i gotować do miękkości z dodatkiem soli (ok. 60 minut). Podlewać wodą, w której moczyły się grzyby. Po ugotowaniu kapustę dokładnie odcisnąć. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać grzyby, kapustę i chwilę podsmażać. Doprawić do smaku.
  2. Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Wyrabiać aż stanie się elastyczne. Następnie rozwałkować ciasto, wykrawać kółka, nałożyć farsz i zlepiać dokładnie brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku na średnim ogniu jeszcze przez 2 minuty odkąd wypłyną na powierzchnię. Podawać z cebulką lub podsmażane na złoto.

Opis

Podczas Wigilii nie może zabraknąć tradycyjnych pierogów z kapustą i aromatycznymi grzybami, które znikają ze stołu jako pierwsze. Smakują doskonale prosto z wody, okraszone cebulką jak również podsmażane, chrupiące i rumiane. Jeśli zrobimy ich za dużo i chcemy zachować pierogi na inną okazję, na pewno się nie zmarnują! Polecam zamrozić je, wcześniej układając na aluminiowej tacce w odstępach od siebie, aby się nie skleiły. Można zamrozić surowe, a także te ugotowane. Należy jedynie pamiętać, aby były wystudzone i delikatnie posmarowane olejem.

Podobne przepisy

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Pierogi z kapustą i mięsem

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z kapustą i mięsem

Bigos

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos

Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Bigos świąteczny

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos świąteczny

Pierogi z surowym mięsem mielonym

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z surowym mięsem mielonym

Samosy - indyjskie pierożki

Przepis
Średni Do 1 godz
Samosy - indyjskie pierożki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!