Example thumb
1

Składniki

1 Kilogram
kapusta kiszona
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
woda
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
masło
10 Dekagramów
grzyby suszone
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Grzyby namoczyć na noc , następnego dnia ugotować do miękkości.Następnie przygotować farsz (1 kg kapusty kiszonej
  2. 10 dag suszonych grzybów,1 cebula,sól, pieprz,)
  3. Ugotowane grzybki odsączyć, drobno pokroić. Na wywarze z grzybów ugotować odciśniętą kapustę ( do uzyskania miękkości).Dodać grzyby do kapusty.
  4. Na tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulkę , dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
  5. Zagnieść ciasto pierogowe -ok.15 minut (3 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pełnozięparnistą)
  6. 1 szklanka gorącej wody albo mleka ,1 łyżka roztopionego masła
  7. sól) Odstawić pod przykryciem na następne 30 minut.
  8. Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać szklanką placuszki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować
  9. we wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.
  10. W Wigilię podaje się je polane podsmażoną cebulką albo usmażone na oleju.

Opis

Pierogi z kapustą i grzybami od zawsze goszczą w moim domu, zwłaszcza w Wigilię. Ten przepis dostałam jeszcze od mojej Mamy, a Ona od Swojej, tak więc, jest w naszej rodzinie od pokoleń.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!