Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974479778.jpeg&w=3840&q=75)
Pierogi z kapustą i grzybami od zawsze goszczą w moim domu, zwłaszcza w Wigilię. Ten przepis dostałam jeszcze od mojej Mamy, a Ona od Swojej, tak więc, jest w naszej rodzinie od pokoleń.
1
3.7 / 9
Pierogi z kapustą i grzybami od zawsze goszczą w moim domu, zwłaszcza w Wigilię. Ten przepis dostałam jeszcze od mojej Mamy, a Ona od Swojej, tak więc, jest w naszej rodzinie od pokoleń.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg kapusta kiszona
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. woda
1 szt. cebula
1 łyżka masło
10 dag. grzyby suszone
Przygotowanie
Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości.
Ugotowane grzybki odsączyć, drobno pokroić. Na wywarze z grzybów ugotować odciśniętą kapustę (do uzyskania miękkości). Dodać grzyby do kapusty.
Następnie przygotować farsz (1 kg kapusty kiszonej, 10 dag suszonych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz).
Na tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulkę , dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Zagnieść ciasto pierogowe - ok.15 minut (3 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej, 1 szklanka gorącej wody albo mleka, 1 łyżka roztopionego masła, sól). Odstawić na 30 min.
Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać szklanką placuszki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować we wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.
W Wigilię podaje się je polane podsmażoną cebulką albo usmażone na oleju.