1

Składniki

1.52 Kilograma
kapusta kiszona
1.52 Szczypty
sól
1.52 Szczypty
sól
1.52 Szczypty
pieprz
4.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1.52 Szklanki
woda
1.52 Sztuki
cebula
1.52 Łyżki
masło
15.02 Dekagrama
grzyby suszone
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Grzyby namoczyć na noc , następnego dnia ugotować do miękkości.Następnie przygotować farsz (1 kg kapusty kiszonej
  2. 10 dag suszonych grzybów,1 cebula,sól, pieprz,)
  3. Ugotowane grzybki odsączyć, drobno pokroić. Na wywarze z grzybów ugotować odciśniętą kapustę ( do uzyskania miękkości).Dodać grzyby do kapusty.
  4. Na tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulkę , dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
  5. Zagnieść ciasto pierogowe -ok.15 minut (3 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pełnozięparnistą)
  6. 1 szklanka gorącej wody albo mleka ,1 łyżka roztopionego masła
  7. sól) Odstawić pod przykryciem na następne 30 minut.
  8. Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać szklanką placuszki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować
  9. we wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.
  10. W Wigilię podaje się je polane podsmażoną cebulką albo usmażone na oleju.

Opis

Pierogi z kapustą i grzybami od zawsze goszczą w moim domu, zwłaszcza w Wigilię. Ten przepis dostałam jeszcze od mojej Mamy, a Ona od Swojej, tak więc, jest w naszej rodzinie od pokoleń.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!