Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

m7
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

1

3.7 / 9

Pierogi z kapustą i grzybami od zawsze goszczą w moim domu, zwłaszcza w Wigilię. Ten przepis dostałam jeszcze od mojej Mamy, a Ona od Swojej, tak więc, jest w naszej rodzinie od pokoleń.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. woda

1 szt. cebula

1 łyżka masło

10 dek. grzyby suszone

Przygotowanie


1

Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości.

2

Ugotowane grzybki odsączyć, drobno pokroić. Na wywarze z grzybów ugotować odciśniętą kapustę (do uzyskania miękkości). Dodać grzyby do kapusty.

3

Następnie przygotować farsz (1 kg kapusty kiszonej, 10 dag suszonych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz).

4

Na tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulkę , dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.

5

Zagnieść ciasto pierogowe - ok.15 minut (3 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej, 1 szklanka gorącej wody albo mleka, 1 łyżka roztopionego masła, sól). Odstawić na 30 min.

6

Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać szklanką placuszki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować we wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.

7

W Wigilię podaje się je polane podsmażoną cebulką albo usmażone na oleju.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły