0

Składniki

400 Gramów
ingridient
makaron Lubella łazanki
250 Gramów
suchy mak
100 Gramów
cukier
40 Gramów
Orzechy laskowe
40 Gramów
orzechy włoskie
30 Gramów
rodzynki
20 Gramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
50 Gramów
Jabłka suszone
2 Łyżki
miód
1.6 Litra
Wrząca woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Mak przełóż do miski i zalej 500 ml wrzącej wody. Pozostaw do wystygnięcia, następnie odcedź na sicie. Czynność powtórz trzykrotnie. Mak wymieszaj z cukrem i przemiel trzykrotnie przez maszynkę.
  3. Rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw do ostygnięcia i odcedź. Orzechy pokrusz. Mak, orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy i miód wymieszaj razem.
  4. Masę makową delikatnie wymieszaj z makaronem. Rozłóż na porcje, posyp orzechami i suszonymi jabłkami.

Opis

Kluski z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna, która pojawiają się na stołach wielu Polaków. To idealny deser wigilijny dla wszystkich łasuchów.

Podobne przepisy

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Keks

Przepis
Łatwy Do 40 min
Keks

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Batoniki mleczne z Choco Kulkami i suszonymi owocami

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Batoniki mleczne z Choco Kulkami i suszonymi owocami

Miodownik z kremem kakowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Miodownik z kremem kakowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!