WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI
lubella
Kluski z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna, która pojawiają się na stołach wielu Polaków. To idealny deser wigilijny dla wszystkich łasuchów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1030
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
144
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.7 / 7
Kluski z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna, która pojawiają się na stołach wielu Polaków. To idealny deser wigilijny dla wszystkich łasuchów.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella łazanki
250 g suchy mak
100 g cukier
40 g orzechy laskowe
40 g orzechy włoskie
30 g rodzynki
20 g kandyzowana skórka pomarańczowa
50 g jabłka suszone
2 łyżka miód
1.60 l wrząca woda
Przygotowanie
Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.
Mak przełóż do miski i zalej 500 ml wrzącej wody. Pozostaw do wystygnięcia, następnie odcedź na sicie. Czynność powtórz trzykrotnie. Mak wymieszaj z cukrem i przemiel trzykrotnie przez maszynkę.
Rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw do ostygnięcia i odcedź. Orzechy pokrusz. Mak, orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy i miód wymieszaj razem.
Masę makową delikatnie wymieszaj z makaronem. Rozłóż na porcje, posyp orzechami i suszonymi jabłkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1030
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
144
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.