WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI
lubella
Kluski z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna, która pojawiają się na stołach wielu Polaków. To idealny deser wigilijny dla wszystkich łasuchów.
0
2.7 / 7
Kluski z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna, która pojawiają się na stołach wielu Polaków. To idealny deser wigilijny dla wszystkich łasuchów.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella łazanki
250 g suchy mak
100 g cukier
40 g orzechy laskowe
40 g orzechy włoskie
30 g rodzynki
20 g kandyzowana skórka pomarańczowa
50 g jabłka suszone
2 łyżka miód
1.60 l wrząca woda
Przygotowanie
Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.
Mak przełóż do miski i zalej 500 ml wrzącej wody. Pozostaw do wystygnięcia, następnie odcedź na sicie. Czynność powtórz trzykrotnie. Mak wymieszaj z cukrem i przemiel trzykrotnie przez maszynkę.
Rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw do ostygnięcia i odcedź. Orzechy pokrusz. Mak, orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy i miód wymieszaj razem.
Masę makową delikatnie wymieszaj z makaronem. Rozłóż na porcje, posyp orzechami i suszonymi jabłkami.