WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

lubella
WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

0

2.7 / 7

Kluski z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna, która pojawiają się na stołach wielu Polaków. To idealny deser wigilijny dla wszystkich łasuchów.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella łazanki

250 g suchy mak

100 g cukier

40 g orzechy laskowe

40 g orzechy włoskie

30 g rodzynki

20 g kandyzowana skórka pomarańczowa

50 g jabłka suszone

2 łyżka miód

1.60 l wrząca woda

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.

2

Mak przełóż do miski i zalej 500 ml wrzącej wody. Pozostaw do wystygnięcia, następnie odcedź na sicie. Czynność powtórz trzykrotnie. Mak wymieszaj z cukrem i przemiel trzykrotnie przez maszynkę.

3

Rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw do ostygnięcia i odcedź. Orzechy pokrusz. Mak, orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy i miód wymieszaj razem.

4

Masę makową delikatnie wymieszaj z makaronem. Rozłóż na porcje, posyp orzechami i suszonymi jabłkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1030

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

144

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły