Wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

formularz
Wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

0

0 / 0

Wśród dwunastu potraw wigilijnego stołu nie może zabraknąć oczywiście zupy grzybowej. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić świąteczną tradycję, możesz podać ją z dodatkiem topinamburu. Jest to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Sprawdź jej działanie i wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 opak. koncentrat zupy grzybowej krakus

1.50 l bulion warzywny

1 szt. szalotka

1 łyżka masło

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

150 śmietana 12%

2 szt. bulwa topinamburu

3 łyżka olej

1 szcz. tymianek

1 szcz. pieprz czerwony

Przygotowanie


1

Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając smaż do lekkiego zarumienienia mąki.

2

Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj.

3

Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

4

Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu.

5

Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły