0

Składniki

1 Łyżka
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
2 Opakowania
koncentrat Grzybowej Krakus
1.5 Litra
bulion warzywny
1 Sztuka
SZALOTKA
1 Łyżka
masło
150 Mililitrów
śmietana 12%
2 Sztuki
bulwa topinamburu
3 Łyżki
olej
1 Szczypta
tymianek
1 Szczypta
Pieprz czerwony
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając smaż do lekkiego zarumienienia mąki.
  2. Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj.
  3. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  4. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu.
  5. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.

Opis

Wśród dwunastu potraw wigilijnego stołu nie może zabraknąć oczywiście zupy grzybowej. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić świąteczną tradycję, możesz podać ją z dodatkiem topinamburu. Jest to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Sprawdź jej działanie i wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Podobne przepisy

Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i sk...

Łatwy Do 2 godz
Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i sk...

Dyniowa z fasolą

Łatwy Do 1 godz
Dyniowa z fasolą

Gulasz po węgiersku

Średni Do 1 godz
Gulasz po węgiersku

Uszka z grzybami do barszczu

Średni Do 1 godz
Uszka z grzybami do barszczu

Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

Łatwy Do 40 min
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

Chłodnik malinowy

Łatwy Do 40 min
Chłodnik malinowy

Grzybowa jak u babci

Łatwy Do 1,5 godz
Grzybowa jak u babci

Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Łatwy Do 1,5 godz
Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!