Wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

formularz
Wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wśród dwunastu potraw wigilijnego stołu nie może zabraknąć oczywiście zupy grzybowej. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić świąteczną tradycję, możesz podać ją z dodatkiem topinamburu. Jest to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Sprawdź jej działanie i wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 opak. koncentrat zupy grzybowej krakus

1.50 l bulion warzywny

1 szt. szalotka

1 łyżka masło

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

150 śmietana 12%

2 szt. bulwa topinamburu

3 łyżka olej

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. pieprz czerwony

Przygotowanie


Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając smaż do lekkiego zarumienienia mąki.

Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj.

Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

331

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły