Wigilijna zupa grzybowa z topinamburem
formularz
Wśród dwunastu potraw wigilijnego stołu nie może zabraknąć oczywiście zupy grzybowej. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić świąteczną tradycję, możesz podać ją z dodatkiem topinamburu. Jest to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Sprawdź jej działanie i wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
0
0 / 0
Wśród dwunastu potraw wigilijnego stołu nie może zabraknąć oczywiście zupy grzybowej. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić świąteczną tradycję, możesz podać ją z dodatkiem topinamburu. Jest to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Sprawdź jej działanie i wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 opak. koncentrat zupy grzybowej krakus
1.50 l bulion warzywny
1 szt. szalotka
1 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
150 śmietana 12%
2 szt. bulwa topinamburu
3 łyżka olej
1 szcz. tymianek
1 szcz. pieprz czerwony
Przygotowanie
Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając smaż do lekkiego zarumienienia mąki.
Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj.
Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.