Wigilijna zupa grzybowa z topinamburem
formularz
Wśród dwunastu potraw wigilijnego stołu nie może zabraknąć oczywiście zupy grzybowej. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić świąteczną tradycję, możesz podać ją z dodatkiem topinamburu. Jest to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Sprawdź jej działanie i wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wśród dwunastu potraw wigilijnego stołu nie może zabraknąć oczywiście zupy grzybowej. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić świąteczną tradycję, możesz podać ją z dodatkiem topinamburu. Jest to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Sprawdź jej działanie i wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 opak. koncentrat zupy grzybowej krakus
1.50 l bulion warzywny
1 szt. szalotka
1 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
150 śmietana 12%
2 szt. bulwa topinamburu
3 łyżka olej
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. pieprz czerwony
Przygotowanie
Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając smaż do lekkiego zarumienienia mąki.
Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj.
Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.