Wigilijna kutia

m7
Wigilijna kutia

0

4 / 1

Wspaniały i słodki deser na zakończenie wigilijnej wieczerzy, jednak nie wszyscy za nią przepadają.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

100 miód pszczeli

0.33 szkl. orzechy włoskie

1 szkl. mleko

1 szkl. mak niebieski

1 szkl. ziarno pszenicy

5 szt. daktyle

5 szt. figi suszone

1 szt. aromat migdałowy

2 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa

3 łyżka rodzynki

Przygotowanie


1

Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości,ale nie rozgotować. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia.

2

mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzić i przecedzić na gęstym sicie. 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o gęstym sitku.

3

mak połączyć z pszenicą, dodać miód i starannie wymieszać.

4

daktyle i figi pokroić drobno, rodzynki sparzyć. Dodać wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy. Dokładnie wymieszać.

5

przełożyć do ozdobnej salaterki lub miseczki, dowolnie udekorować i schłodzić.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły