Wigilijna kutia
m7
Wspaniały i słodki deser na zakończenie wigilijnej wieczerzy, jednak nie wszyscy za nią przepadają.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
341
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Wspaniały i słodki deser na zakończenie wigilijnej wieczerzy, jednak nie wszyscy za nią przepadają.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
100 miód pszczeli
0.33 szkl. orzechy włoskie
1 szkl. mleko
1 szkl. mak niebieski
1 szkl. ziarno pszenicy
5 szt. daktyle
5 szt. figi suszone
1 szt. aromat migdałowy
2 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa
3 łyżka rodzynki
Przygotowanie
Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości,ale nie rozgotować. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia.
mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzić i przecedzić na gęstym sicie. 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o gęstym sitku.
mak połączyć z pszenicą, dodać miód i starannie wymieszać.
daktyle i figi pokroić drobno, rodzynki sparzyć. Dodać wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy. Dokładnie wymieszać.
przełożyć do ozdobnej salaterki lub miseczki, dowolnie udekorować i schłodzić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
341
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.