Wieżyczki zakochanych
Dudek.anna.maria
Bardzo szybkie danie, z prostych składników, dostępnych w każdej kuchni. Uwiedzie zmysł wzroku i smaku naszej Walentynki!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
569
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo szybkie danie, z prostych składników, dostępnych w każdej kuchni. Uwiedzie zmysł wzroku i smaku naszej Walentynki!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
150 g kasza kuskus
2 łyżka majonez
0.50 pęcz. koperek
0.50 opak. serek ogórkowy
1 szt. cebula
5 szt. ogórki konserwowe krakus
0.25 opak. kiełki rzodkiewki
2 łodyga świeża bazylia
10 szt. pomidorki koktajlowe
2 szt. listki sushi nori
200 g łosoś wędzony
Przygotowanie
Przygotować kaszę kuskus zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wystudzić i wymieszać z majonezem. Łososia posiekać i wymieszać z posiekanym koperkiem. W osobnej miseczce wymieszać serek ogórkowy, posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki Krakus.
Przy użyciu metalowych obręczy utworzyć z przygotowanych składników wieżyczki. Do obręczy nałożyć porcję kaszy, docisnąć w celu wyrównania i usunięcia nadmiaru powietrza. Następnie nałożyć porcję łososia i docisnąć. Jako ostatnią warstwę nałożyć serek z ogórkiem i docisnąć. Usunąć obręcz.
Z płatków nori wyciąć paski o takiej wysokości jak wieżyczki. Każdy pasek posmarować cienką warstwą majonezu i przykleić do wieżyczki. Dla lepszego efektu wieżyczki można owinąć sznurkiem naturalnym. Wierzch ozdobić ulubionymi kiełkami np. rzodkiewki, połówkami pomidorków koktajlowych i listkami świeżej bazylii. Dla zwolenników mięsnych smaków jako ozdobę można przygotować grillowany plaster boczku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
569
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.