Wieżyczki zakochanych
Dudek.anna.maria
Bardzo szybkie danie, z prostych składników, dostępnych w każdej kuchni. Uwiedzie zmysł wzroku i smaku naszej Walentynki!
0
0 / 0
Bardzo szybkie danie, z prostych składników, dostępnych w każdej kuchni. Uwiedzie zmysł wzroku i smaku naszej Walentynki!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
150 g kasza kuskus
2 łyżka majonez
0.50 pęcz. koperek
0.50 opak. serek ogórkowy
1 szt. cebula
5 szt. ogórki konserwowe krakus
0.25 opak. kiełki rzodkiewki
2 łodyga świeża bazylia
10 szt. pomidorki koktajlowe
2 szt. listki sushi nori
200 g łosoś wędzony
Przygotowanie
Przygotować kaszę kuskus zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wystudzić i wymieszać z majonezem. Łososia posiekać i wymieszać z posiekanym koperkiem. W osobnej miseczce wymieszać serek ogórkowy, posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki Krakus.
Przy użyciu metalowych obręczy utworzyć z przygotowanych składników wieżyczki. Do obręczy nałożyć porcję kaszy, docisnąć w celu wyrównania i usunięcia nadmiaru powietrza. Następnie nałożyć porcję łososia i docisnąć. Jako ostatnią warstwę nałożyć serek z ogórkiem i docisnąć. Usunąć obręcz.
Z płatków nori wyciąć paski o takiej wysokości jak wieżyczki. Każdy pasek posmarować cienką warstwą majonezu i przykleić do wieżyczki. Dla lepszego efektu wieżyczki można owinąć sznurkiem naturalnym. Wierzch ozdobić ulubionymi kiełkami np. rzodkiewki, połówkami pomidorków koktajlowych i listkami świeżej bazylii. Dla zwolenników mięsnych smaków jako ozdobę można przygotować grillowany plaster boczku.