Wieżyczki zakochanych

Dudek.anna.maria
Wieżyczki zakochanych

0

0 / 0

Bardzo szybkie danie, z prostych składników, dostępnych w każdej kuchni. Uwiedzie zmysł wzroku i smaku naszej Walentynki!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

150 g kasza kuskus

2 łyżka majonez

0.50 pęcz. koperek

0.50 opak. serek ogórkowy

1 szt. cebula

5 szt. ogórki konserwowe krakus

0.25 opak. kiełki rzodkiewki

2 łod. świeża bazylia

10 szt. pomidorki koktajlowe

2 szt. listki sushi nori

200 g łosoś wędzony

Przygotowanie


1

Przygotować kaszę kuskus zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wystudzić i wymieszać z majonezem. Łososia posiekać i wymieszać z posiekanym koperkiem. W osobnej miseczce wymieszać serek ogórkowy, posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki Krakus.

2

Przy użyciu metalowych obręczy utworzyć z przygotowanych składników wieżyczki. Do obręczy nałożyć porcję kaszy, docisnąć w celu wyrównania i usunięcia nadmiaru powietrza. Następnie nałożyć porcję łososia i docisnąć. Jako ostatnią warstwę nałożyć serek z ogórkiem i docisnąć. Usunąć obręcz.

3

Z płatków nori wyciąć paski o takiej wysokości jak wieżyczki. Każdy pasek posmarować cienką warstwą majonezu i przykleić do wieżyczki. Dla lepszego efektu wieżyczki można owinąć sznurkiem naturalnym. Wierzch ozdobić ulubionymi kiełkami np. rzodkiewki, połówkami pomidorków koktajlowych i listkami świeżej bazylii. Dla zwolenników mięsnych smaków jako ozdobę można przygotować grillowany plaster boczku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły