Wietnamska kanapka Banh mi
EkspertOdKuchni
Kanapka Banh mi to esencja wietnamskiego street foodu – połączenie chrupiącej bagietki, soczystej szynki, pikantnej marynowanej marchwi i rzodkwi, świeżego ogórka, kolendry oraz ostrej papryczki. To idealny kontrast słodkich, słonych, pikantnych i kwaśnych smaków — z pewnością zasmakuje wszystkim fanom orientalnej kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kanapka Banh mi to esencja wietnamskiego street foodu – połączenie chrupiącej bagietki, soczystej szynki, pikantnej marynowanej marchwi i rzodkwi, świeżego ogórka, kolendry oraz ostrej papryczki. To idealny kontrast słodkich, słonych, pikantnych i kwaśnych smaków — z pewnością zasmakuje wszystkim fanom orientalnej kuchni.
14
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. bagietka
200 g szynka wieprzowa
1 szt. ogórek
1 szt. papryczka chili
1 pęcz. kolendra
Piklowane warzywa
1 szt. marchewka
1 szt. biała rzodkiew
50 ml ocet ryżowy
1 łyżka cukier
50 ml woda
0.50 łyżecz. sól
Sos
100 g majonez
1 łyżka sos sojowy
1 łyżecz. sos sriracha
Przygotowanie
Marchewkę i rzodkiew obierz, a następnie pokrój w cienkie słupki.
W miseczce wymieszaj ocet ryżowy, cukier, wodę i sól, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Dodaj pokrojone warzywa do zalewy i odstaw na co najmniej 15 minut. Dłuższy czas marynowania podkreśli ich smak.
W małej miseczce wymieszaj majonez, sos sojowy i srirachę, tworząc kremowy, lekko pikantny sos.
Ogórka pokrój w cienkie plasterki lub wzdłuż w paski.
Papryczkę chili posiekaj drobno.
Kolendrę opłucz i osusz.
Bagietki przekrój wzdłuż na pół, nie przecinając ich do końca.
Włóż do piekarnika lub na suchą patelnię, aby lekko podgrzać i nadać im chrupkości.
Posmaruj wnętrze bagietek przygotowanym sosem.
Ułóż plasterki szynki wieprzowej.
Dodaj piklowane marchewkę i rzodkiew, następnie świeże ogórki, kolendrę i opcjonalnie chili.
Zamknij bagietkę i lekko dociśnij.
Podawaj kanapki od razu, aby zachować chrupkość pieczywa. Możesz serwować z dodatkowym sosem sojowym lub srirachą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.