Wieprzowina z warzywami
m7
Kolejna propozycja dania z makaronem....... można eksperymentować, zawsze wychodzi smaczne :D
Wartości odżywcze na porcję
Energia
626
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kolejna propozycja dania z makaronem....... można eksperymentować, zawsze wychodzi smaczne :D
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. olej sezamowy
1 łyżecz. lubella mąka puszysta uniwersalna
250 g makaron wstążki
400 g wieprzowina chuda
0.75 szkl. bulion drobiowy
1 szt. por
0.50 szt. cebula
2 szt. marchew
1 szt. brokuły
0.50 szt. papryka czerwona
2 szt. czosnek
1 łyżka sos sojowy
3 łyżka olej
Przygotowanie
Makaron (lub ryż) gotujemy w osolonej wodzie.
Wieprzowinę kroimy na cienkie paseczki. Przygotowujemy marynatę: mieszamy łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty lub pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Polewamy mięso, dokładnie mieszamy , przykrywamy folią odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie marchew kroimy w słupki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę i por w półplasterki, brokuł dzielimy na małe różyczki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, wrzucamy pojedynczo paski wieprzowiny, smażymy na mocnym ogniu ok 7-10 minut. Wyjmujemy mięso, oczyszczamy patelnię (u mnie z czosnku), dodajemy łyżkę zwykłego oleju, wrzucamy kolejno cebulę, por, marchew, brokuł i paprykę, podsmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy mięso i łyżkę sosu sojowego wymieszanego z mąką, dusimy do miękkości warzyw.
Do miseczek układamy makaron (lub ryż) na górę warzywa z mięsem.
Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
626
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.