Wieprzowina z warzywami

m7
Wieprzowina z warzywami

1

0 / 0

Kolejna propozycja dania z makaronem....... można eksperymentować, zawsze wychodzi smaczne :D

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżeczka olej sezamowy

1 łyżeczka lubella mąka puszysta uniwersalna

250 g makaron wstążki

400 g wieprzowina chuda

0.75 szkl. bulion drobiowy

1 szt. por

0.50 szt. cebula

2 szt. marchew

1 szt. brokuły

0.50 szt. papryka czerwona

2 szt. czosnek

1 łyżka sos sojowy

3 łyżka olej

Przygotowanie


1

Makaron (lub ryż) gotujemy w osolonej wodzie.

2

Wieprzowinę kroimy na cienkie paseczki. Przygotowujemy marynatę: mieszamy łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty lub pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Polewamy mięso, dokładnie mieszamy , przykrywamy folią odstawiamy na pół godziny.

3

W tym czasie marchew kroimy w słupki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę i por w półplasterki, brokuł dzielimy na małe różyczki.

4

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, wrzucamy pojedynczo paski wieprzowiny, smażymy na mocnym ogniu ok 7-10 minut. Wyjmujemy mięso, oczyszczamy patelnię (u mnie z czosnku), dodajemy łyżkę zwykłego oleju, wrzucamy kolejno cebulę, por, marchew, brokuł i paprykę, podsmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy mięso i łyżkę sosu sojowego wymieszanego z mąką, dusimy do miękkości warzyw.

5

Do miseczek układamy makaron (lub ryż) na górę warzywa z mięsem.

6

Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły