Wieprzowina w sosie cebulowo-śmietanowym

m7
Wieprzowina w sosie cebulowo-śmietanowym

1

0 / 0

Danie szybkie, łatwe, a na pewno można nim urozmaicić obiad. Podawać z ziemniakami i surówką.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 śmietana 12%

1 szcz. sól

0.50 szkl. wino białe wytrawne

2 szt. schab bez kości

4 szt. szalotki

1 szt. zielenina

1 łyżka sos sojowy

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Plastry schabu rozbijamy lekko tłuczkiem, przyprawiamy, solą pieprzem, sosem sojowym, wkładamy do lodówki na 15 minut.

2

Szalotki kroimy w piórka. Na patelni smażymy szalotki razem ze schabem aż się mięso i cebulka zarumieni. Zalewamy winem, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.

3

Wykładamy mięso, pozostały sos zalewamy śmietanką energicznie mieszając. Wkładamy ponownie mięso. Dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Układamy mięso na talerzu polewamy sosem z cebulką, posypujemy zieleniną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły