Wieprzowina w sosie cebulowo-śmietanowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Wieprzowina w sosie cebulowo-śmietanowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973056544.jpeg&w=3840&q=75)
Danie szybkie, łatwe, a na pewno można nim urozmaicić obiad. Podawać z ziemniakami i surówką.
1
0 / 0
Danie szybkie, łatwe, a na pewno można nim urozmaicić obiad. Podawać z ziemniakami i surówką.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 śmietana 12%
1 szczyp. sól
0.50 szkl. wino białe wytrawne
2 szt. schab bez kości
4 szt. szalotki
1 szt. zielenina
1 łyżka sos sojowy
2 łyżka olej
Przygotowanie
Plastry schabu rozbijamy lekko tłuczkiem, przyprawiamy, solą pieprzem, sosem sojowym, wkładamy do lodówki na 15 minut.
Szalotki kroimy w piórka. Na patelni smażymy szalotki razem ze schabem aż się mięso i cebulka zarumieni. Zalewamy winem, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
Wykładamy mięso, pozostały sos zalewamy śmietanką energicznie mieszając. Wkładamy ponownie mięso. Dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Układamy mięso na talerzu polewamy sosem z cebulką, posypujemy zieleniną.