Wieprzowina po syczuańsku z cukinią

m7
Wieprzowina po syczuańsku z cukinią

1

0 / 0

Na obiad - wieprzowinka po syczuańsku z warzywami, pyszne lekko pikantne danie

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.25 łyżecz. chili

1 szt. por

1 szt. papryka czerwona

0.50 szt. cukinia

1 szt. marchew

1 szt. sos:

1 łyżka sos sojowy

3 łyżka olej

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka ocet winny

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

4 łyżka woda

40 dag. polędwica wieprzowa

Przygotowanie


1

Mięso kroimy w grubą kostkę marynujemy wymieszanym sosem sojowym z chilli. Odstawiamy na 0,5 godziny.

2

Pora kroimy w półplasterki, paprykę na cienkie paski, marchew w słupki, cukinię w półplasterki.

3

Sos: mieszamy wszystkie składniki, odstawiamy.

4

Smażymy mięso na małej ilości tłuszczu ok 7 minut. Wyjmujemy. Na tą samą patelnię wrzucamy marchew i pora, podsmażamy, pod koniec dodajemy paprykę i cukinię. Zalewamy Warzywa sosem, dodajemy mięso, dusimy ok 7 minut.

5

Pyszna, lekko pikantna, mięciutka wieprzowinka....

6

U mnie podana na plackach ziemniaczanych...pycha!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły