Wieprzowina duszona z tagliatelle

monikap

Szybki przepis na wieprzowinę. Wychodzi bardzo smaczna z dodatkiem makaronu zamiast np. ziemniaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
586
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybki przepis na wieprzowinę. Wychodzi bardzo smaczna z dodatkiem makaronu zamiast np. ziemniaków.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 wywar warzywny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szczyp. koper ogrodowy
200 g makaron tagliatelle
1 szt. por
2 szt. cebula
2 szt. marchew
2 szt. czosnek
2 szt. liść laurowy
2 łyżka olej słonecznikowy
1 łyżka oliwa
2 łyżka mąka pszenna tortowa
60 dag. wieprzowina chuda
Przygotowanie
Mięso przekładamy do szerokiego rondla, podlewamy wodą, wlewamy wywar warzywny, wywaru musi być tyle, żeby mięso było zalane. Dodajemy liście laurowe, słodką paprykę, podsmażoną cebulę, doprawiamy pieprzem. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Cebulę, czosnek, por i marchewki obieramy, kroimy w cienie plasterki, czosnek w cienkie paseczki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, żeby makaron się nam nie sklejał, na 200 g potrzebujemy 2 l wody. Odcedzamy. Gdy mięso jest miękkie zestawiamy je z ognia. Nasz sos z duszenia powinien być zawiesisty i smaczny, mięso i sos doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, posypane koperkiem.
Po 10 min. dodajemy pokrojone: por, marchew, czosnek. W czasie duszenia mięso musimy regularnie przewracać aby nie przywarło nam do dna.
Wieprzowinę myjemy, czyścimy z błon, kroimy w średniej wielkości kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewamy patelnię, na oleju, na dużym ogniu smażymy mięso po 2 minuty z każdej strony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
586
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.