Example thumb
0

Składniki

500 Mililitrów
Wywar warzywny
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz czarny
1 Szczypta
papryka czerwona słodka
1 Szczypta
koper ogrodowy
200 Gramów
Makaron tagliatelle
1 Sztuka
por
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
marchew
2 Sztuki
czosnek
2 Sztuki
liść laurowy
2 Łyżki
olej słonecznikowy
1 Łyżka
oliwa
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
60 Dekagramów
Wieprzowina chuda
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mięso przekładamy do szerokiego rondla, podlewamy wodą, wlewamy wywar warzywny, wywaru musi być tyle, żeby mięso było zalane. Dodajemy liście laurowe, słodką paprykę, podsmażoną cebulę, doprawiamy pieprzem. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  2. Cebulę, czosnek, por i marchewki obieramy, kroimy w cienie plasterki, czosnek w cienkie paseczki.
  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, żeby makaron się nam nie sklejał, na 200 g potrzebujemy 2 l wody. Odcedzamy. Gdy mięso jest miękkie zestawiamy je z ognia. Nasz sos z duszenia powinien być zawiesisty i smaczny, mięso i sos doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, posypane koperkiem.
  4. Po 10 min. dodajemy pokrojone: por, marchew, czosnek. W czasie duszenia mięso musimy regularnie przewracać aby nie przywarło nam do dna.
  5. Wieprzowinę myjemy, czyścimy z błon, kroimy w średniej wielkości kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewamy patelnię, na oleju, na dużym ogniu smażymy mięso po 2 minuty z każdej strony.

Opis

Szybki przepis na wieprzowinę. Wychodzi bardzo smaczna z dodatkiem makaronu zamiast np. ziemniaków.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!