Wieprzowe paczuszki
m7
Kombinacja szynki wieprzowej z dodatkami.............
Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kombinacja szynki wieprzowej z dodatkami.............
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg szynka wieprzowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz kolorowy
1 szczyp. maggi
1 szczyp. czosnek
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
5 szt. ogórki konserwowe krakus
5 szt. ser mozzarella twardy
5 szt. boczek wędzony
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziarna ziela angielskiego
1 szt. cebula
5 łyżka kukurydza konserwowa
1 łyżka sos sojowy ciemny
1 łyżka oliwa
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
szynkę umyć i osuszyć.
pokroić na 5 grubych plastrów.
każdy plaster naciąć w połowie, ale nie przecinając do końca.
rozłożyć plastry i rozbić tłuczkiem.
każdy plaster posmarować ciemnym sosem sojowym, posolić, popieprzyć i delikatnie posypać czosnkiem granulowanym.
na środku płata ułożyć plaster boczku, na to łyżkę kukurydzy, ogórka pokrojonego wzdłuż na trzy części, a na wierzch plaster mozzarelli.
wszystko zwinąć w kopertę.
rozgrzać oliwę na patelni, każdą paczuszkę obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
podlać wodą, dodać ziele i liść laurowy i dusić na małym ogniu. Po około 20 minut doprawić do smaku.
gdy mięso jest miękkie zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody lub mleka.
zagotować.
podawać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.