Wieprzowe paczuszki

m7
Wieprzowe paczuszki

0

0 / 0

Kombinacja szynki wieprzowej z dodatkami.............

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg szynka wieprzowa

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz kolorowy

1 szcz. maggi

1 szcz. czosnek

0.50 szkl. woda

0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

5 szt. ogórki konserwowe krakus

5 szt. ser mozzarella twardy

5 szt. boczek wędzony

1 szt. liść laurowy

2 szt. ziarna ziela angielskiego

1 szt. cebula

5 łyżka kukurydza konserwowa

1 łyżka sos sojowy ciemny

1 łyżka oliwa

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

szynkę umyć i osuszyć.

2

pokroić na 5 grubych plastrów.

3

każdy plaster naciąć w połowie, ale nie przecinając do końca.

4

rozłożyć plastry i rozbić tłuczkiem.

5

każdy plaster posmarować ciemnym sosem sojowym, posolić, popieprzyć i delikatnie posypać czosnkiem granulowanym.

6

na środku płata ułożyć plaster boczku, na to łyżkę kukurydzy, ogórka pokrojonego wzdłuż na trzy części, a na wierzch plaster mozzarelli.

7

wszystko zwinąć w kopertę.

8

rozgrzać oliwę na patelni, każdą paczuszkę obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.

9

gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.

10

podlać wodą, dodać ziele i liść laurowy i dusić na małym ogniu. Po około 20 minut doprawić do smaku.

11

gdy mięso jest miękkie zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody lub mleka.

12

zagotować.

13

podawać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły