Wieprzowe fawworki
m7
wieprzowina elegancko................
0
0 / 0
wieprzowina elegancko................
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szczyp. czosnek
0.25 łyżecz. przyprawa do mięsa
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. przyprawa maggi
800 g wieprzowina łopatka
2 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
3 łyżka olej
1 łyżka ocet winny
0.50 łyżecz. pieprz kolorowy
Przygotowanie
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić na paski.
W środku każdego paska zrobić podłużne nacięcie i wywinąć każdy kawałek mięsa tworząc faworek.
Gotowe faworki skropić odrobiną maggi i octu winnego, dodać pozostałe przyprawy do smaku.
Odstawić faworki na 20 - 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej.
Ułożyć faworki na patelnię i smażyć no brązowy kolor z obu stron.
Podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i dusić.
Gdy woda odparuje a mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i podsmażać 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
Podawać z dowolnymi dodatkami.