Wieniec śliwkowy

m7
Wieniec śliwkowy

1

0 / 0

Ciasto ze śliwkami w formie wieńca. Nie dość, że pięknie się prezentuje to jeszcze jest pyszne i łatwe do zrobienia.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. proszek do pieczenia

300 g śliwki

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka cukier puder

0.50 kostka margaryna zwykła

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.

2

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.

3

Margarynę utrzeć z cukrem.

4

Dodawać po 1 jajku i dalej ucierać.

5

Następnie dodawać po łyżce mąki z proszkiem i solą i ucierać.

6

Gotową masę przełożyć do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułka tartą.

7

Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.

8

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut.

9

Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły