Wieniec śliwkowy
m7
Ciasto ze śliwkami w formie wieńca. Nie dość, że pięknie się prezentuje to jeszcze jest pyszne i łatwe do zrobienia.
1
0 / 0
Ciasto ze śliwkami w formie wieńca. Nie dość, że pięknie się prezentuje to jeszcze jest pyszne i łatwe do zrobienia.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
300 g śliwki
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka cukier puder
0.50 kostka margaryna zwykła
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem.
Dodawać po 1 jajku i dalej ucierać.
Następnie dodawać po łyżce mąki z proszkiem i solą i ucierać.
Gotową masę przełożyć do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułka tartą.
Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.