Wieniec makowy z żurawiną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
marzena.smoter
![Wieniec makowy z żurawiną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974104171.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
400 g masa makowa z bakaliami
50 g masło
7 dag. cukier
1 szkl. mleko uht 3,2%
5 dag. drożdże
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. sól
100 g żurawina suszona
100 lukier
1 szkl. cukier puder
1 łyżka woda gorąca
50 sok z cytryny
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i letnie mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W misce przesianą mąkę łączymy z zaczynem, rozpuszczonym masłem, żółtkiem oraz solą. Wyrabiamy elastyczne ciasto i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkowujemy na prostokątny kawałek o szerokości 4 mm. Rozsmarowujemy masę makową na cieście, zostawiając 2 cm boki nie posmarowane i układamy na niej żurawinę. Zwijamy w rulon i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon przecinamy wzdłuż na całej długości oprócz kilku cm (od góry rulonu). Wykonujemy splot oraz formujemy wieniec. Pozostawiamy na 15 minut i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 35 minut.
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny oraz odrobinę gorącej wody. Mieszamy energicznie 3 minuty. Wieniec studzimy i polewamy lukrem. Układamy na nim żurawinę.