Wieniec makowy z żurawiną

marzena.smoter
Wieniec makowy z żurawiną

0

0 / 0

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

400 g masa makowa z bakaliami

50 g masło

7 dek. cukier

1 szkl. mleko uht 3,2%

5 dek. drożdże

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szcz. sól

100 g żurawina suszona

100 lukier

1 szkl. cukier puder

1 łyżka woda gorąca

50 sok z cytryny

Przygotowanie


1

Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i letnie mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

2

W misce przesianą mąkę łączymy z zaczynem, rozpuszczonym masłem, żółtkiem oraz solą. Wyrabiamy elastyczne ciasto i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3

Następnie rozwałkowujemy na prostokątny kawałek o szerokości 4 mm. Rozsmarowujemy masę makową na cieście, zostawiając 2 cm boki nie posmarowane i układamy na niej żurawinę. Zwijamy w rulon i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon przecinamy wzdłuż na całej długości oprócz kilku cm (od góry rulonu). Wykonujemy splot oraz formujemy wieniec. Pozostawiamy na 15 minut i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 35 minut.

4

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny oraz odrobinę gorącej wody. Mieszamy energicznie 3 minuty. Wieniec studzimy i polewamy lukrem. Układamy na nim żurawinę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły