Example thumb
0

Składniki

1 Szczypta
sól
500 Gramów
Mak
2 Szklanki
mąka
0.5 Szklanki
mleko
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Sztuki
białko jaja kurzego
2 Łyżki
cukier
2 Dekagramy
drożdże
5 Dekagramów
margaryna zwykła
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę cukru i drożdże, żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić.
  2. Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową.
  4. Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok 50x22 cm.
  5. Rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel , każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę. Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 175 st.

Opis

pyszny wieniec z makiem na sniadanie do kakao

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!