Wieniec drożdżowy z makiem
m7
Pyszny wieniec z makiem na śniadanie do kakao. Oprócz tego, że znakomicie smakuje to w dodatku świetnie wygląda.
0
0 / 0
Pyszny wieniec z makiem na śniadanie do kakao. Oprócz tego, że znakomicie smakuje to w dodatku świetnie wygląda.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
500 g masa makowa
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szkl. mleko
3 szt. żółtko jaja kurzego
3 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka cukier
2 dek. drożdże
5 dek. margaryna zwykła
Przygotowanie
Mleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę cukru i drożdże, żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić.
Wszystkie składniki połączyć, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok. 50x22 cm.
Rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel, każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę. Odstawić na ok. 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do ok. 175 st.