Wieniec drożdżowy z makiem

m7
Wieniec drożdżowy z makiem

0

0 / 0

Pyszny wieniec z makiem na śniadanie do kakao. Oprócz tego, że znakomicie smakuje to w dodatku świetnie wygląda.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

500 g masa makowa

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 szkl. mleko

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka cukier

2 dek. drożdże

5 dek. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Mleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę cukru i drożdże, żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić.

2

Wszystkie składniki połączyć, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.

3

Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową.

4

Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok. 50x22 cm.

5

Rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel, każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę. Odstawić na ok. 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do ok. 175 st.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły