0

Składniki

1 Szczypta
sól
500 Gramów
Mak
2 Szklanki
mąka
0.5 Szklanki
mleko
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Sztuki
białko jaja kurzego
2 Łyżki
cukier
2 Dekagramy
drożdże
5 Dekagramów
margaryna zwykła
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę cukru i drożdże, żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić.
  2. Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową.
  4. Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok 50x22 cm.
  5. Rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel , każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę. Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 175 st.

Opis

pyszny wieniec z makiem na sniadanie do kakao

Podobne przepisy

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki Babuni

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączki Babuni

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!