Wiejski pasztet
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Wiejski pasztet](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2582-1702057634203.jpeg&w=3840&q=75)
prawdziwie domowy pasztet z wieprzowiny
0
0 / 0
prawdziwie domowy pasztet z wieprzowiny
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 g wątroba wieprzowa
700 g wieprzowina karkówka
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. bułki pszenne zwykłe
3 szt. marchew
2 szt. cebula
1 szt. przyprawa
Przygotowanie
Karkówkę,ale może być i inne mięso,chociażby chudy boczek, wątrobę pokroiłam na mniejsze kawałki i zagotowałam wraz z obranymi marchwiami.Wątrobę trzeba chwilę gotować natomiast mięso do miękkości.
Bułkę namoczyłam w mleku i odcisnęłam.Mięso,obraną cebulę,marchew i wątrobę przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa.Wyrobiłam z rozkłóconym jajkiem i doprawiłam do smaku przyprawą do pasztetu.Następnie przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem formy.Po wierzchu lekko posmarowałam olejem,aby pasztet nie był suchy(jak to mawiała moja mama).
Piekłam około 1,5 godziny w temp.180 stopni.