Wiedenskie rogaliki
m7
Z kruchego ciasta migdalowego mozna piec nie tylko rogaliki, ale takze ciasteczka nadziewane dzemem morelowym, powidlami lub porzeczkowa konfitura.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
67
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Z kruchego ciasta migdalowego mozna piec nie tylko rogaliki, ale takze ciasteczka nadziewane dzemem morelowym, powidlami lub porzeczkowa konfitura.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
58 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
300 g mąka pszenna tortowa
100 g cukier puder
100 g migdały
200 g masło
50 g cukier puder
1 szt. jajko
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. laska wanilii
Przygotowanie
Przesiac make na stolnice. Dodac migdaly, cukier, sol, maslo i siekac nozem przez 10 minut. Gdy powstana grudki wielkosci kaszy, dodac cale jajko i zoltka. Siekac tak dlugo az wszystkie skladniki polacza sie. Szybko zagniesc gladkie miekkie ciasto.
Ciasto owinac w folie aluminiowa i wstawic na 30 minut do lodowki. Rozgrzac piekarnik do temp. 190 stopni. Ciasto podzielic na dwie czesci, jedna wlozyc ponownie do lodowki. Toczyc z ciasta waleczki o grubosci olowka. Odcinac kawalki dlugosci 5 cm i formowac rogaliki (o zwezajacych sie koncach). Piec na srodkowym poziomie piekarnika 10-12 minut. Kiedy pierwsza partia sie piecze przygotowac druga. Gorace ciasteczka obtaczac w cukrze pudrze wymieszanym z miazszem z laski wanilii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
67
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.