Wiedenskie rogaliki

m7
Wiedenskie rogaliki

0

0 / 0

Z kruchego ciasta migdalowego mozna piec nie tylko rogaliki, ale takze ciasteczka nadziewane dzemem morelowym, powidlami lub porzeczkowa konfitura.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


58 porcji

Składniki

1 szcz. sól

300 g mąka pszenna tortowa

100 g cukier puder

100 g migdały

200 g masło

50 g cukier puder

1 szt. jajko

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. laska wanilii

Przygotowanie


1

Przesiac make na stolnice. Dodac migdaly, cukier, sol, maslo i siekac nozem przez 10 minut. Gdy powstana grudki wielkosci kaszy, dodac cale jajko i zoltka. Siekac tak dlugo az wszystkie skladniki polacza sie. Szybko zagniesc gladkie miekkie ciasto.

2

Ciasto owinac w folie aluminiowa i wstawic na 30 minut do lodowki. Rozgrzac piekarnik do temp. 190 stopni. Ciasto podzielic na dwie czesci, jedna wlozyc ponownie do lodowki. Toczyc z ciasta waleczki o grubosci olowka. Odcinac kawalki dlugosci 5 cm i formowac rogaliki (o zwezajacych sie koncach). Piec na srodkowym poziomie piekarnika 10-12 minut. Kiedy pierwsza partia sie piecze przygotowac druga. Gorace ciasteczka obtaczac w cukrze pudrze wymieszanym z miazszem z laski wanilii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły