Wiedeński tort Sachera

m7
Wiedeński tort Sachera

2

0 / 0

Jest taka jedna kawiarnia we Wiedniu, gdzie podają słynne na całą Austrie ciasta.Aby spróbowac wiedeński przysmak nie musisz tam jechac!:)Podaję przepis na czekoladowy torcik:)

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szcz. sól

0.25 łyżeczka proszek do pieczenia

150 g gorzka czekolada

150 g masło

150 g cukier puder

125 g lubella mąka puszysta uniwersalna

200 g gorzka czekolada do polewy

5 g masło kokosowe

6 szt. jaja

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka masło

4 łyżka konfitura morelowa do polewy

Przygotowanie


1

Dno tortownicy wyłożyc papierem.Piekarnik nagrzac do teperatury 160 st.

2

Odseparować białka od zółtek i ubic białka na sztywną pianę.Odstawić

3

Połamać na kawałki czekoladę i następnie roztopic.

4

Dodać masło, , cukier puder, cukier waniliowy i zółtka.Ubić mikserem wszystko

5

Dodać pianę i wszystko wymieszać

6

Przełożyć masę do formy, wygładzić, a boki przy tortownicy uformoważ lekko do góry

7

Piec ok 60-70 minut, studzić 5 minut.Zdjąć tortownicę i papier

8

Przetrzeć konfiturę przez sitko , dodac wody i podgrzać

9

Posmarować wierzch i bok tortu konfiturą.Zostawić aż wyschnie

10

Roztopic czekoladę z masłem kokosowym.Polać po wierzchu tortu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły