Wiedeński tort Sachera

m7
Wiedeński tort Sachera

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jest taka jedna kawiarnia we Wiedniu, gdzie podają słynne na całą Austrie ciasta.Aby spróbowac wiedeński przysmak nie musisz tam jechac!:)Podaję przepis na czekoladowy torcik:)

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

0.25 łyżecz. proszek do pieczenia

150 g gorzka czekolada

150 g masło

150 g cukier puder

125 g lubella mąka puszysta uniwersalna

200 g gorzka czekolada do polewy

5 g masło kokosowe

6 szt. jaja

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka masło

4 łyżka konfitura morelowa do polewy

Przygotowanie


Dno tortownicy wyłożyc papierem.Piekarnik nagrzac do teperatury 160 st.

Odseparować białka od zółtek i ubic białka na sztywną pianę.Odstawić

Połamać na kawałki czekoladę i następnie roztopic.

Dodać masło, , cukier puder, cukier waniliowy i zółtka.Ubić mikserem wszystko

Dodać pianę i wszystko wymieszać

Przełożyć masę do formy, wygładzić, a boki przy tortownicy uformoważ lekko do góry

Piec ok 60-70 minut, studzić 5 minut.Zdjąć tortownicę i papier

Przetrzeć konfiturę przez sitko , dodac wody i podgrzać

Posmarować wierzch i bok tortu konfiturą.Zostawić aż wyschnie

Roztopic czekoladę z masłem kokosowym.Polać po wierzchu tortu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

408

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły