Wiedeński tort Sachera
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Wiedeński tort Sachera](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4139-1702057744914.jpeg&w=3840&q=75)
Jest taka jedna kawiarnia we Wiedniu, gdzie podają słynne na całą Austrie ciasta.Aby spróbowac wiedeński przysmak nie musisz tam jechac!:)Podaję przepis na czekoladowy torcik:)
2
0 / 0
Jest taka jedna kawiarnia we Wiedniu, gdzie podają słynne na całą Austrie ciasta.Aby spróbowac wiedeński przysmak nie musisz tam jechac!:)Podaję przepis na czekoladowy torcik:)
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
0.25 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g gorzka czekolada
150 g masło
150 g cukier puder
125 g lubella mąka puszysta uniwersalna
200 g gorzka czekolada do polewy
5 g masło kokosowe
6 szt. jaja
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka masło
4 łyżka konfitura morelowa do polewy
Przygotowanie
Dno tortownicy wyłożyc papierem.Piekarnik nagrzac do teperatury 160 st.
Odseparować białka od zółtek i ubic białka na sztywną pianę.Odstawić
Połamać na kawałki czekoladę i następnie roztopic.
Dodać masło, , cukier puder, cukier waniliowy i zółtka.Ubić mikserem wszystko
Dodać pianę i wszystko wymieszać
Przełożyć masę do formy, wygładzić, a boki przy tortownicy uformoważ lekko do góry
Piec ok 60-70 minut, studzić 5 minut.Zdjąć tortownicę i papier
Przetrzeć konfiturę przez sitko , dodac wody i podgrzać
Posmarować wierzch i bok tortu konfiturą.Zostawić aż wyschnie
Roztopic czekoladę z masłem kokosowym.Polać po wierzchu tortu