Wianek drożdżowy z serem i konfiturą truskawkową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=2048&q=75)
goodfoodlover
![Wianek drożdżowy z serem i konfiturą truskawkową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699986760140.jpeg&w=2048&q=75)
Wianki z kwiatów to żadna nowość! Co powiesz zatem na wianki z ciasta? Nasza propozycja to prawdziwa rozkosz dla oczu i kubków smakowych. Sprawdź przepis na wianek drożdżowy z serem i konfiturą truskawkową!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
570
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wianki z kwiatów to żadna nowość! Co powiesz zatem na wianki z ciasta? Nasza propozycja to prawdziwa rozkosz dla oczu i kubków smakowych. Sprawdź przepis na wianek drożdżowy z serem i konfiturą truskawkową!
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 mleko
80 g cukier
50 g drożdże
500 g mąka lubella puszysta tortowa
50 g masło
300 g serek homogenizowany
1 szkl. konfitura truskawkowa łowicz
1 szt. budyń waniliowy
Przygotowanie
Najpierw przygotuj składniki i zrób ZACZYN: do miski wrzuć pokruszone drożdże, wlej ciepłe mleko oraz wsyp mąkę i cukier, dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.
WYRÓB CIASTO: Do miski z zaczynem wsyp mąkę i cukier. Dodaj pokrojone masło i wlej ciepłe mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 50-60 minut w ciepłym miejscu. ZRÓB NADZIENIE: Do miseczki przełóż serek i wsyp budyń. Dokładnie wymieszaj składniki.
Posyp blat mąką i ugnieć ciasto. Rozwałkuj na prostokąt. Na jednym końcu wzdłuż rozsmaruj masę serową i konfiturę. Zwiń w roladę do połowy długości prostokąta.
Drugi koniec ciasta potnij na paseczki. Zwiń ciasto do końca. Następnie uformuj koło i połącz dwa końce ciasta. Paseczki owiń wokół siebie i końce włóż pod roladkę.
Następnie uformuj koło i połącz dwa końce ciasta. Paseczki owiń wokół siebie i końce włóż pod roladkę.
Wianek posmaruj mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
570
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.