Wianek drożdżowy z serem i konfiturą truskawkową

goodfoodlover
Wianek drożdżowy z serem i konfiturą truskawkową

1

0 / 0

Wianki z kwiatów to żadna nowość! Co powiesz zatem na wianki z ciasta? Nasza propozycja to prawdziwa rozkosz dla oczu i kubków smakowych. Sprawdź przepis na wianek drożdżowy z serem i konfiturą truskawkową!

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 mleko

80 g cukier

50 g drożdże

500 g mąka lubella puszysta tortowa

50 g masło

300 g serek homogenizowany

1 szkl. konfitura truskawkowa łowicz

1 szt. budyń waniliowy

Przygotowanie


1

Najpierw przygotuj składniki i zrób ZACZYN: do miski wrzuć pokruszone drożdże, wlej ciepłe mleko oraz wsyp mąkę i cukier, dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.

2

WYRÓB CIASTO: Do miski z zaczynem wsyp mąkę i cukier. Dodaj pokrojone masło i wlej ciepłe mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 50-60 minut w ciepłym miejscu. ZRÓB NADZIENIE: Do miseczki przełóż serek i wsyp budyń. Dokładnie wymieszaj składniki.

3

Posyp blat mąką i ugnieć ciasto. Rozwałkuj na prostokąt. Na jednym końcu wzdłuż rozsmaruj masę serową i konfiturę. Zwiń w roladę do połowy długości prostokąta.

4

Drugi koniec ciasta potnij na paseczki. Zwiń ciasto do końca. Następnie uformuj koło i połącz dwa końce ciasta. Paseczki owiń wokół siebie i końce włóż pod roladkę.

5

Następnie uformuj koło i połącz dwa końce ciasta. Paseczki owiń wokół siebie i końce włóż pod roladkę.

6

Wianek posmaruj mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły