Wenezuelskie paluchy serowe tequeños

Lubella
Wenezuelskie paluchy serowe tequeños

0

0 / 0

Tequeños to pyszne wenezuelskie paluchy serowe, składające się z sera owiniętego w ciasto i smażonego na złocisty kolor. Są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezy, przyjęcia lub uroczystości. Najlepiej smakują z guacamole lub salsą pomidorową.

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna lubella

1 łyżka cukier

1 łyżeczka sól

1 szt. jajko

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

5 łyżka masło roztopione

4 łyżka woda

300 g ser biały półtwardy

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.

2

W osobnej miseczce za pomocą widelca wymieszaj jajko, wodę i roztopione masło, aż do dokładnego połączenia się składników.

3

Do miski z mąką dodaj mieszankę jajeczną i wymieszaj składniki. Następnie przełóż ciasto na blat oprószony mąką i zagnieć, aż będzie gładkie i elastyczne.

4

Wyrobione ciasto uformuj w kulkę, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odłóż na 30 minut.

5

W międzyczasie pokrój ser w podłużne paski.

6

Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek i za pomocą noża pokrój paski o szerokości 2,5 cm.

7

Na każdy pas ciasta połóż kawałek sera, a następnie zwijaj ciasto wokół sera, tworząc kształt pałeczek.

8

Rozgrzej olej w głębokim garnku lub patelni.

9

Smaż tequeños partiami, obracając je, aby równomiernie się zrumieniły.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły