Wenezuelskie paluchy serowe tequeños
Lubella
Tequeños to pyszne wenezuelskie paluchy serowe, składające się z sera owiniętego w ciasto i smażonego na złocisty kolor. Są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezy, przyjęcia lub uroczystości. Najlepiej smakują z guacamole lub salsą pomidorową.
0
0 / 0
Tequeños to pyszne wenezuelskie paluchy serowe, składające się z sera owiniętego w ciasto i smażonego na złocisty kolor. Są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezy, przyjęcia lub uroczystości. Najlepiej smakują z guacamole lub salsą pomidorową.
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
1 łyżka cukier
1 łyżecz. sól
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
5 łyżka masło roztopione
4 łyżka woda
300 g ser biały półtwardy
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
W osobnej miseczce za pomocą widelca wymieszaj jajko, wodę i roztopione masło, aż do dokładnego połączenia się składników.
Do miski z mąką dodaj mieszankę jajeczną i wymieszaj składniki. Następnie przełóż ciasto na blat oprószony mąką i zagnieć, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto uformuj w kulkę, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odłóż na 30 minut.
W międzyczasie pokrój ser w podłużne paski.
Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek i za pomocą noża pokrój paski o szerokości 2,5 cm.
Na każdy pas ciasta połóż kawałek sera, a następnie zwijaj ciasto wokół sera, tworząc kształt pałeczek.
Rozgrzej olej w głębokim garnku lub patelni.
Smaż tequeños partiami, obracając je, aby równomiernie się zrumieniły.