Węgierskie ciasto Dobos Torta
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Węgierskie ciasto Dobos Torta](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F10319-1702058200542.jpeg&w=3840&q=75)
Węgierskie ciasto Dobos Torta, znane także jako tort Dobosza to pyszny deser biszkoptowy przełożony kremową masą czekoladową. Całość dopełnia pyszny karmel. Ciasto Dobos Torta to nic innego jak przekładaniec pochodzący z Węgier, którego korzenie sięgają aż 1884 roku. To świetny wybór na wyjątkowe okazje i przyjęcia, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niebanalnych wypieków.
0
0 / 0
Węgierskie ciasto Dobos Torta, znane także jako tort Dobosza to pyszny deser biszkoptowy przełożony kremową masą czekoladową. Całość dopełnia pyszny karmel. Ciasto Dobos Torta to nic innego jak przekładaniec pochodzący z Węgier, którego korzenie sięgają aż 1884 roku. To świetny wybór na wyjątkowe okazje i przyjęcia, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niebanalnych wypieków.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
180 g cukier
180 g mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka gorąca woda
200 g gorzka czekolada
200 g cukier
40 g kakao decomorreno
250 g masło
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
200 g cukier
50 woda
50 g masło
Przygotowanie
Przygotuj ciasto. W tym celu oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gorącą wodę. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
Przygotuj formę o wymiarach 24 × 30 cm. Wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 6 części. Każdą część piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie sprężyste w dotyku.
Kiedy wszystkie biszkopty ostygną, należy wyrównać ich grubość, aby pasowały do pozostałych warstw ciasta.
Przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i roztopioną wcześniej czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na spód tortownicy połóż jedną biszkoptową warstwę, delikatnie nasącz ją wodą z cukrem. Na biszkopcie rozsmaruj równomiernie 1/5 kremu.
Ułóż kolejną biszkoptową warstwę, nasącz ją wodą z cukrem, na nią rozsmaruj kolejną porcję kremu. Kontynuuj układanie warstw do momentu, aż wykorzystasz wszystkie biszkopty i krem.
Na koniec przygotuj karmel. Rozpuść cukier na patelni na złoty kolor, dodaj 1 łyżkę wody i mieszaj, aż cukier się rozpuści i jasnobrązowa masa.
Ostatnią warstwę biszkoptu polej przygotowanym karmelem.
Przechowuj w lodówce przed podaniem.