Węgierskie ciasto Dobos Torta

EkspertOdKuchni
Węgierskie ciasto Dobos Torta

0

0 / 0

Węgierskie ciasto Dobos Torta, znane także jako tort Dobosza to pyszny deser biszkoptowy przełożony kremową masą czekoladową. Całość dopełnia pyszny karmel. Ciasto Dobos Torta to nic innego jak przekładaniec pochodzący z Węgier, którego korzenie sięgają aż 1884 roku. To świetny wybór na wyjątkowe okazje i przyjęcia, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niebanalnych wypieków.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

180 g cukier

180 g mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżka gorąca woda

200 g gorzka czekolada

200 g cukier

40 g kakao decomorreno

250 g masło

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

200 g cukier

50 woda

50 g masło

Przygotowanie


1

Przygotuj ciasto. W tym celu oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gorącą wodę. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.

2

Przygotuj formę o wymiarach 24 × 30 cm. Wysmaruj masłem i oprósz mąką.

3

Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 6 części. Każdą część piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie sprężyste w dotyku.

4

Kiedy wszystkie biszkopty ostygną, należy wyrównać ich grubość, aby pasowały do pozostałych warstw ciasta.

5

Przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i roztopioną wcześniej czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

6

Na spód tortownicy połóż jedną biszkoptową warstwę, delikatnie nasącz ją wodą z cukrem. Na biszkopcie rozsmaruj równomiernie 1/5 kremu.

7

Ułóż kolejną biszkoptową warstwę, nasącz ją wodą z cukrem, na nią rozsmaruj kolejną porcję kremu. Kontynuuj układanie warstw do momentu, aż wykorzystasz wszystkie biszkopty i krem.

8

Na koniec przygotuj karmel. Rozpuść cukier na patelni na złoty kolor, dodaj 1 łyżkę wody i mieszaj, aż cukier się rozpuści i jasnobrązowa masa.

9

Ostatnią warstwę biszkoptu polej przygotowanym karmelem.

10

Przechowuj w lodówce przed podaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły