Węgierskie ciasto Dobos Torta
EkspertOdKuchni
Węgierskie ciasto Dobos Torta, znane także jako tort Dobosza to pyszny deser biszkoptowy przełożony kremową masą czekoladową. Całość dopełnia pyszny karmel. Ciasto Dobos Torta to nic innego jak przekładaniec pochodzący z Węgier, którego korzenie sięgają aż 1884 roku. To świetny wybór na wyjątkowe okazje i przyjęcia, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niebanalnych wypieków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
625
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Węgierskie ciasto Dobos Torta, znane także jako tort Dobosza to pyszny deser biszkoptowy przełożony kremową masą czekoladową. Całość dopełnia pyszny karmel. Ciasto Dobos Torta to nic innego jak przekładaniec pochodzący z Węgier, którego korzenie sięgają aż 1884 roku. To świetny wybór na wyjątkowe okazje i przyjęcia, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niebanalnych wypieków.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
180 g cukier
180 g mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka gorąca woda
200 g gorzka czekolada
200 g cukier
40 g kakao decomorreno
250 g masło
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
200 g cukier
50 woda
50 g masło
Przygotowanie
Przygotuj ciasto. W tym celu oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gorącą wodę. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
Przygotuj formę o wymiarach 24 × 30 cm. Wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 6 części. Każdą część piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie sprężyste w dotyku.
Kiedy wszystkie biszkopty ostygną, należy wyrównać ich grubość, aby pasowały do pozostałych warstw ciasta.
Przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i roztopioną wcześniej czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na spód tortownicy połóż jedną biszkoptową warstwę, delikatnie nasącz ją wodą z cukrem. Na biszkopcie rozsmaruj równomiernie 1/5 kremu.
Ułóż kolejną biszkoptową warstwę, nasącz ją wodą z cukrem, na nią rozsmaruj kolejną porcję kremu. Kontynuuj układanie warstw do momentu, aż wykorzystasz wszystkie biszkopty i krem.
Na koniec przygotuj karmel. Rozpuść cukier na patelni na złoty kolor, dodaj 1 łyżkę wody i mieszaj, aż cukier się rozpuści i jasnobrązowa masa.
Ostatnią warstwę biszkoptu polej przygotowanym karmelem.
Przechowuj w lodówce przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
625
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.