Węgierski langosz z serem i ketchupem

kontakt_2
Węgierski langosz z serem i ketchupem

0

4.7 / 3

Znacie langosza? To tradycyjna przekąska Węgrów. 
Co sprawiło, że ten szybki placek podbił ich serca? Przede wszystkim prostota! Wystarczy kilka składników na drożdżowy placek, który w połączeniu z tartym serem i ulubionym ketchupem tworzy coś niesamowitego.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g mąka lubella puszysta tortowa

300 przegotowana woda

80 mleko

10 g sól

10 g cukier

50 g drożdże

2 łyżka olej słonecznikowy

250 g żółty ser

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Drożdże rozgnieć z cukrem i zalej ciepłym (ale nie gorącym mlekiem). Porządnie wymieszaj i trzymaj w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 10 minut. Dobierz odpowiednie naczynie. Bądź przygotowany, że utworzona zalewa podwoi swoją objętość.

2

Mąkę przesyp do miski, dodaj sól i przelej wyrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrób ciasto, możesz dodać trochę mąki, jeśli ciasto bardzo się klei. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą masę i być miękkie, elastyczne. Pozostaw je w dużej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. Zadbaj o to, by ciasto nie stało w przeciągu.

3

W głębokim garnku rozgrzej olej i wkładaj kolejno po jednym placku uformowanym z wyrośniętego ciasta. Smaż aż się zarumieni. Gotowe placki wyłóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nich tłuszcz.

4

Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami i posyp nim placki. Polej wszystkie ketchupem. Pomyśl nad śmiesznymi, ketchupowymi wzorami z dedykacją dla najbliższych!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły