Węgierska zupa paprykowa
EkspertOdKuchni
Węgierska zupa paprykowa, znana także jako zupa gulaszowa to idealny pomysł na sycący i wyrazisty obiad. Szczególnie sprawdzi się podczas chłodnych dni, gdy szukamy smacznych i rozgrzewających dań. Ten przepis zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy i wprowadzi ich w świat węgierskich smaków i aromatów.
0
5 / 1
Węgierska zupa paprykowa, znana także jako zupa gulaszowa to idealny pomysł na sycący i wyrazisty obiad. Szczególnie sprawdzi się podczas chłodnych dni, gdy szukamy smacznych i rozgrzewających dań. Ten przepis zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy i wprowadzi ich w świat węgierskich smaków i aromatów.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżka masło
1 szt. cebula
400 g łopatka wieprzowa
1 łyżeczka papryka słodka mielona
1 łyżeczka ostra papryka mielona
0.50 szkl. wino białe
400 g passata pomidorowa łowicz
1 łyżeczka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. papryka czerwona
100 g ogórki kiszone krakus
250 g ziemniaki
Przygotowanie
Drobno pokrojoną cebulę wraz z przepołowionym czosnkiem podduś na maśle w dużym garnku.
Dodaj pokrojone w kostkę mięso i obsmaż z każdej strony. Dodaj paprykę w proszku i podsmaż razem z mięsem.
Wlej wino i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj bulion (najlepiej gorący) i zagotuj.
Wlej do garnka passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przykryj garnek pokrywą i gotuj około 1 i 1/2 godziny.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki oraz pokrojone w plastry ogórki kiszone. Dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj przez pół godziny lub do miękkości ziemniaków.
Całość posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło.