Węgierska zupa paprykowa

EkspertOdKuchni
Węgierska zupa paprykowa

0

5 / 1

Węgierska zupa paprykowa, znana także jako zupa gulaszowa to idealny pomysł na sycący i wyrazisty obiad. Szczególnie sprawdzi się podczas chłodnych dni, gdy szukamy smacznych i rozgrzewających dań. Ten przepis zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy i wprowadzi ich w świat węgierskich smaków i aromatów.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżka masło

1 szt. cebula

400 g łopatka wieprzowa

1 łyżeczka papryka słodka mielona

1 łyżeczka ostra papryka mielona

0.50 szkl. wino białe

400 g passata pomidorowa łowicz

1 łyżeczka koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. papryka czerwona

100 g ogórki kiszone krakus

250 g ziemniaki

Przygotowanie


1

Drobno pokrojoną cebulę wraz z przepołowionym czosnkiem podduś na maśle w dużym garnku.

2

Dodaj pokrojone w kostkę mięso i obsmaż z każdej strony. Dodaj paprykę w proszku i podsmaż razem z mięsem.

3

Wlej wino i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj bulion (najlepiej gorący) i zagotuj.

4

Wlej do garnka passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przykryj garnek pokrywą i gotuj około 1 i 1/2 godziny.

5

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki oraz pokrojone w plastry ogórki kiszone. Dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj przez pół godziny lub do miękkości ziemniaków.

6

Całość posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły