Wegetariańskie curry

m7
Wegetariańskie curry

0

4 / 1

Aromatyczne, wegetariańskie curry. Takie danie można podać z ryżem. Wspaniałym dodatkiem jest również makaron sojowy.

19

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 puszka cieciorka

1 łyżecz. sól

1 szt. cebula

4 szt. czosnek

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryczka chili

5 szt. pieczarki

1 szt. marchew

4 łyżka sos sojowy

2 łyżka miód

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka curry

1 łyżka kurkuma

1 łyżka kumin

1 łyżka imbir

1 łyżka kolendra

1 łyżka płatki chili

1 łyżka oliwa

0.50 szt. por

Przygotowanie


1

Pieczarki i warzywa oczyszczamy.

2

Pieczarki i chili kroimy w plasterki, paprykę w paski, marchewki w podłużne plastry, pora w słupki, czosnek w plasterki, a cebulę w piórka.

3

Cebule i czosnek smażymy na rozgrzanej oliwie.

4

Następnie dodajemy curry, kumin, imbir, kolendrę i chili.

5

Mieszamy.

6

Gdy przyprawy uwolnią aromat, dodajemy warzywa. Mieszając, smażymy 1 minutę.

7

Dodajemy cieciorkę wraz z zalewą, miód, koncentrat pomidorowy i sos sojowy.

8

Dusimy, aż warzywa będą miękkie.

9

Doprawiamy do smaku solą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

572

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

100

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły